• 0
 ≫ 

5 stvari koje ne treba propustiti na Tajlandu: Zbog čega i Srbi hrle na ovu destinaciju

 ≫ 

Zbog obaveze posedovanja vize i promena uslova putovanja, preporuka je na vreme se obratiti ili najbližoj ambasadi Tajlanda ili Počasnom konzulatu Tajlanda u Beogradu

  • 0
Tajland, odmor, Puket, korona mere

Foto: Pixabay/nextvoyage

Bez obzira da li želite da uživate na prelepim plažama, isprobate lokalnu hranu ili obiđete ruševine drevnih hramova, na Tajlandu ima za svakoga po nešto.

Prema informacijama sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, neophodno je posedovanje validne vize za sve državljane Republike Srbije, koji žele da uđu na teritoriju Kraljevine Tajland. Ukoliko su u pitanju putnici koji su potpuno vakcinisani i koji koriste program "Test and go", nemaju obavezu da budu u karantinu, ali jesu u obavezi da urade PCR test prilikom dolaska i antigenski test petog dana boravka. Oba testa rade o svom trošku.

Putnici koji nisu potpuno vakcinisani, imaju obavezu da budu u petodnevnom karantinu, prema pravilima Tajlanda. Od svih putnika se zahteva i polisa osiguranja za pokrivanje medicinskih troškova u visini od najmanje 20.000 američkih dolara i "Thailand pass". Zbog obaveze posedovanja vize i promena uslova putovanja, preporuka je na vreme se obratiti ili najbližoj ambasadi Tajlanda ili Počasnom konzulatu Tajlanda u Beogradu.

Tajland, odmor, Puket, korona mere

Foto: Pixabay/liverbright

1. Istražite drevni grad Ayutthaya

Drevni rad Ayutthaya, udaljen oko 90 kilometara od Bangkoka, se na Listi svetske baštne UNESCO nalazi od 1991. godine. U vreme osnivanja, tokom 14. veka, grad je imao vrlo značajnu ulogu za celu zemlju. Burmanska vojska ga je uništila 1767. godine.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Levy (@adventure_of_levy)

Ono što posetioci danas mogu videti je Nacionalni park Ayutthaya, u kome se nalaze veličanstvene ruševine drevnih građevina i hramova istoimenog grada. Smatra se da je Wat Phra Mahatmat najstariji hram na području nacionalnog parka, budući da je utvrđeno da je izgrađen u 14. veku.

Zbirka statua Bude bez glave je njegovo osnovno obeležje. Takođe, u ovom hramu se nalazi i Banyan, drevno drvo čije je korenje raslo i uvijalo se oko Budine glave.

Brojni muzeji koji se nalaze na tom području pružaju mogućnost posetiocima da bolje upoznaju istoriju i samog grada i Tajlanda uopšte.

Tajland, odmor, Puket, korona mere

Foto: Pixabay/michelleraponi

2. Opustite se na plažama provincije Krabi

Nema boljih plaža na celom Tajlandu od onih koje se nalaze na području provincije Krabi. Blistava tirkizna voda, sitni beli pesak i bogato zelenilo, čine da se ove plaže izdvajaju u odnosu na ostale.

Okružen sa oko 200 manjih ostrva i sprudova, Krabi je izuzetno bogat plažama. Ima ih i više nego dovoljno za obilazak i uživanje, mada se do nekih može stići samo čamcem. Mnoge plaže su dobro posećene tokom sezone i odlično organizovane, ali ima i onih koje posetiocima nude uživanje u miru i tišini.

Zaliv Maja, Tajland

Foto: Pixabay/engin_akyurt

Bambusovo ostrvo, kako se još naziva ostrvo Koh Mai Phai, udaljeno je oko 45 minuta vožnje čamcem i idealno je za beg od gužve. Budući da je malo po površini, može se obići za oko pola sata hoda. Na njemu nema ni restorana ni barova. Samo beli pesak, kristalno čista voda i obilje bambusovog drveća, koje je i zaslužno za naziv ostrva.

3. Ronjenje oko Similanskih ostrva

Arhipelag koji čine 11 ostrva nalazi se na obali provincije Phang Nga u Andamanskom moru. Poznat je po nekim od najboljih lokaliteta za ronjenje i snorkling. Ostrva su 1982. godine proglašena nacionalnim parkom i poznata po obilju živog sveta. Bujne šume, zlatne plaže i koralni grebeni, samo su neke od karakteristika ovog arhipelaga.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Suwatchai (@suwatchai5830)

Upravo zbog popularnosti, ova ostrva su vrvela od posetilaca. Ali je sada broj posetilaca ograničen na 3.325 na dnevnom nivou, navodi Euronews.com. Na taj način vlasti nastoje da ograniče štetni uticaj posetilaca na životnu sredinu ovog bogatog ekosistema.

Sezona ronjenja na Similanskim ostrvima traje od polovine oktobra do sredine maja. Turisti mogu da vide bele grebenske ajkule, zelene morske kornjače, velike barakude i ostale stanovnike ovog područja. Po završetku sezone ronjenja, ostrva se zatvaraju za posetioce, kako se pružila mogućnost ekosistemu da se obnovi do početka naredne sezone.

TAJLAND, BANKOK, SUPER MESEC

Foto: Tanjug/AP

4. Posetite užurbani Bangkok

Poseta Kraljevini Tajland ne može biti kompletna bez posete glavnom gradu. Bangkok ima za svakoga po nešto. Bilo bogati noćni život ili upoznavanje sa budističkom istorijom gradom ili posetu pijaci Chatuchak, na kojoj se nalazi osam hiljada tezgi.

Na Tajlandu postoji više od 31.000 budističkih hramova, a Hram zore, kako se još naziva hram Wat Arun u Bankoku, smatra se jednim od najstarijih. Svakako je i jedan od najpoznatijih. Budući da je osvetljen u toku noći, može se učiniti da je napravljen od zlata.

Ulična umetnost oličena u interesantnim grafitima i muralima predstavlja jednu od atrakcija prestonice Tajlanda. Grad je bio i dva puta domaćin "Bukruk Art" festivalu, koji okuplja svetske umetnike usmerene na uličnu umetnost.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Pauline Dechamps (@switecandy)

5. Žurka na ostrvu Koh Phangan

Zbog vrlo uspelih žurki u noći punog meseca, ostrvo koje se nalazi nedaleko od obale Tajlandskog zaliva postalo je sinonim za odličan provod.

Ali ako turisti baš i nisu ljubitelji ludi žurki na fenomenalnoj plaži, na ovom ostrvu mogu i da prošetaju nekom od odlično uređenih pešačkih staza, koje prolaze pored vodopada i kroz tropske šume. Ronjenje je još jedna od mogućih aktivnosti, tim pre što oko ostrva postoje odlične lokacije.

Na noćnom marketu Thong Sala posetioci mogu da uživaju u ukusima tradicionalnih tajlandskih gurmanskih specijaliteta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja