• 0

Još 8 lokacija u svetu našlo se na UNESCO listi globalnih geoparkova

Jedinstvena područja koja odlično balansiraju između očuvanja i razvoja karakterišu se kao globalni geoparkovi

  • 0
Serido Brazil UNESCO global park

Foto: Shutterstock

Lista globalnih geoparkova, koju je kreirao UNESCO, predstavlja sveobuhvatan spisak nekih od najlepših prirodnih lokacija u svetu, na kojima se u velikoj meri čuva geološko nasleđe.

Zaštićena područja u svetu izdvojila su se svojim pejzažom, značajem za ekologiju i lokalnim zajednicama. A pošto je njihov značaj nemerljiv, vrlo je važno očuvati ih u što većoj meri. Na ovu listu dodato je još osam novih lokacija. Sada ih ima ukupno 177 i nalaze se u 46 zemalja.

- To je mnogo više od etikete. Zapravo, u pitanju je pravo priznanje geološkim lokalitetima međunarodne vrednosti, čime se slavi njihovo jedinstveno nasleđe i pejzaži – izjavio je za Euronews.com Kristof Vandenberge, šef Odeljenja za nauke o Zemlji i smanjenju rizika geo-zagađenja pri UNESCO-u.

Ries Nemačka UNESCO globalni park

Foto: Shutterstock/Ries

Šta su globalni geoparkovi?

Jedinstvena područja koja odlično balansiraju između očuvanja i razvoja karakterišu se kao globalni geoparkovi. Uz mudru upravljačku politiku i uključivanje članova loklane zajednice, te lokacije nastoje da zadrže svoje jedinstveno nasleđe, dok u isto vreme ubiraju plodove održivog turizma.

- Geoparkovi nisu ovde samo radi očuvanja prirode, već da bi na tim destinacijama bili razvijani i negovani geoturizam i ekoturizam. A to dalje znači da lokalno stanovništvo ne samo da živi od tog područja, već se i aktivno uključuje u razvoj parka – objasnio je Vandenberge, dodajući da se nada da bi osam lokacija koje su nedavno uvrštene na ovu listu mogle da imaju značajnu korist od razvoja turizma. U isto vreme to je ohrabrenje za članove lokalne zajednice da se još više angažuju na projektima očuvanja lokacije na terenu.

Buzau Land Rumunija UNESCO globalni park

Foto: Shutterstock/Buzau Land

- Ne možete sve izraziti u novčanoj vrednosti. Mnogo toga je povezano sa identitetom, a ljudi sada otkrivaju koliko su zaista povezani sa okolinom – zaključio je Vandenberge.

Gde se nalaze globalni geoparkovi?

Novoupisanih osam geoparkova nalaze se u sedam država, budući da su dva na području Brazila. Sve lokacije se mogu pohvaliti jedinstvenim ekosistemom i bogatim nasleđem.

Najnovije lokacije uvrštene na listu globalnih geoparkova su:

1. Serido, Brazil

2. Staze južnih kanjona (engl. Southern Canyons Pathways), Brazil

3. Salpausselkä, Finska

4. Ries, Nemačka

5. Kefalonija - Itaka, Grčka

6. Mëllerdall, Luksemburg

7. Buzău Land, Rumunija

8. Platåbergens, Švedska

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja