• 0
 ≫ 

“Lenkin prsten” čuva uspomenu na Dunđerske: Srbobran - varoš koja slavi ljubav

 ≫ 

Iz gradića u srcu Bačke potekla je jedna od najčuvenijih porodica čija sudbina i danas intrigira istoričare

  • 0
Srbobran Foto: Ivan Strahinić

U srcu Bačke, opasan meandrom rečice Krivaje, nalazi se Srbobran, gradić kroz koji prolazi put koji povezuje sever i jug Srbije.

Prvi pisani izvori o naselju datiraju iz 14. veka, kada je bio poznat kao Sentomaš, odnosno Sveti Toma. Od 1918. godine Srbobran nosi današnji naziv, dobijen po šancu izgrađenom za odbranu naselja.

Zaštitni znak grada je pravoslavna crkva posvećena Svetom Bogojavljenju Gospodnjem koja je građena pune dve decenije - od 1787. do 1807. godine. Izgorela je u građanskom ratu, ali je obnovljena i iznova osvećena u predvečerje Drugog svetskog rata.

Meštani su posebno ponosni na svoju biblioteku koja se nalazi u kući porodice Gavanski, sagrađenoj 1901. godine. U bibliotečkoj zbirci nalazi se više od 44.000 naslova na srpskom i mađarskom jeziku.

Nekada čuvena porodica Dunđerski ponikla je upravo iz Srbobrana. U znak sećanja na lepu Lenku kojoj je poslednji romantičar srpske poezije Laza Kostić posvetio čuvenu pesmu “Santa Maria della Salute”, od 2006. godine Dom kuture u ovom gradu organizuje manifestaciju “Lenkin prsten”. Nagradu dobijaju autori najbolje ljubavne pesme napisane na srpskom jeziku, a do sada je ovo prestižno priznanje pripalo Matiji Bećkoviću, Vojislavu Karanoviću, Aleksandru Lukiću, Blagoju Svrkoti…

Paralelno, u okviru manifestacije promoviše se i istorijat najpoznatije srbobranske porodice Dunđerski, koja je bila najveći pokrovitelj u kulturi 19. i početka 20. veka.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja