• 0

Redak prirodni fenomen u Australiji: Ovde avanturisti mogu da surfuju na oblacima

Onog trenutka kada se uveče stvori kondenzacija na čašama sa pivom, sva je prilika da će se Morning glory javiti već sledeće zore

  • 0
Burketown Kvinslend Australija

Foto: Shutterstock

Svake godine, tokom septembra ili oktobra, Burketown u Australiji postaje mesto za uživanje u fascinantnom i retko viđenom prirodnom fenomenu, poznatom pod nazivom Jutarnja slava (engl. Morning glory). U mestu živi tek nešto manje od 250 stanovnika. Pozicioniran između savane i mora, Burketown se, slikovito rečeno, nalazi "na putu za nigde". Dakle, ili ste negde skrenuli pogrešno, pa ste stigli na ovo sasvim neobično mesto ili ste baš tamo krenuli.

Australija je zemlja klimatskih ekstrema. Suše zahvataju unutrašnjost zemlje tokom sušne sezone, koja traje od maja do septembra ili oktobra. Nekad u oktobru, nekad u novembru počinju kiše. Ali nisu to lagani ljuskovi, već obilne padavine. Pre nego što je urađen put, Burketown je sedmicama bivao odsečen od sveta. Čak i sada može doći do velikih poplava, koje mogu da potope čitavo područje.

Na kraju sušnog perioda, a neposredno pre nego što počnu obilne padavine, Burketown postaje scena za jedan od najpoznatijih prirodnih fenomena u Australiji. Jutarnja slava, kako se naziva, predstavlja ogromnu i retku formaciju oblaka u obliku cevi, koji dugo ostaju vidljivi na nebu.

Burketown Kvinslend Australija

Foto: Shutterstock

Iako se ovaj prirodni fenomen može videti povremeno i iznad Meksičkog zaliva, Burketown je jedino mesto na svetu u kome se dešava redovno. Sve to zahvaljujući mešavini geografske pozicioniranosti i lokalnih klimatskih uslova.

Kada se pojavi Morning glory, scena deluje gotovo apokaliptično. Za lokalni domorodački narod Gangalida, za njeno stvaranje zaslužna je Valalu ili Dugina zmija. Prema njihovoj tradiciji, tada preci naroda Gangalida jašu na oblacima i tako čuvaju svoj narod i njihovu zemlju. Za moderne pripadnike naroda Gangalida, Jutarnja slava je dobar znak najvišeg reda.

Osim onih koji se bave proučavanjem meteoroloških mapa, prvi nagoveštaj pojave ovog prirodnog fenomena može se otkriti u lokalnom pabu. Onog trenutka kada se uveče stvori kondenzacija na čašama sa pivom, sva je prilika da će se Morning Glory javiti već sledeće zore.

- Uveče primetite lep morski povetarac. Zatim, ako ujutro izađete napolje, primetićete da je trava puna rose i da kapi rose ima i na automobilima. Dovoljno je da pogledate na horizont i ugledaćete Jutarnju slavu – objasnila je za BBC Amanda Vilkinskon, stanovnica ovog grada.

Ranije, dok se nisu toliko obilato koristili klima uređaji, bilo je mnogo lakše predvideti dolazak ovog fenomena. Kako navode meštani, obično se osećao dolazak hladnog vazduha, što je bio siguran znak da stiže i Jutarnja slava.

Burketown Kvinslend Australija

Foto: Shutterstock

Čak i oni koji su bezbroj puta imali prilike da vide ovaj fenomen, svaki put iznova bivaju fascinirani njime.

- Nikada ne znate kada će se pojaviti, a svaki put je drugačije. Jedina stvar je sigurna, oduzeće vam dah – rekao je Mišel Cimerman, stalni posetilac Burketowna.

Slava ovog prirodnog fenomena planetarno se proširila nakon jednog slučajnog događaja. Kasnih 80-ih godina prošlog veka nekoliko jedrilica je naišlo na njega, pa od tad postalo izuzetno popularno i „surfovanje“ po oblacima. Zapravo dugačke, talasaste formacije i relativno predvidljivo kretanje vazduha stvaraju gotovo idelane uslove za let.

Pre početka pandemije, Burketown je bio domaćin i Morning glory festivala.

- Tokom jednog od skorašnjih festivala, imali smo nedelju dana svečanosti, a nije se pojavio nijedan Morning glory – rekao je Erni Kemp, aktuelni gradonačelnik Burketowna i dodao da je festival bio završen u nedelju, a da se ovaj fenomen pojavio već u ponedeljak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja