• 0

Obavezne rezervacije za jednu od najpopularnijih destinacija na Havajima

Počev od 12. maja svi koji nisu stanovnici Havaja, moraće da blagovremeno izvrše rezervaciju za ulazak u park

  • 0
Diamond Head State spomenik Havaji vidikovac

Foto: Shutterstock

Na ostrvu Oahu nalazi se jedna od najposećenijih lokacija na Havajima. Diamond Head State spomenik poznat je po zadivljujućem pogledu na Honolulu, ali i po fascinantnim pejzažima duž pešačke staze.

Novi sistem za spomenik kulture Diamond Head State na Havajima stupiće na snagu 12. maja, objavilo je Ministarstvo za zemljište i prirodne resurse, navodi CNN.

Počev od 12. maja svi koji nisu stanovnici Havaja moraće da blagovremeno izvrše rezervaciju za ulazak u park, navedeno je u nedavno objavljenom saopštenju za javnost nadležnog ministarstva. Stanovnici Havaja imaće slobodan pristup ovoj atraktivnoj lokaciji, bez potrebe ranijeg rezervisanja, ali dozvola za ulazak može zavisiti od slobodnih parking mesta.

Diamond Head State spomenik Havaji vidikovac

Foto: Shutterstock

Otkud takva odluka?

Slično kao i Venecija, tako se i Diamond Head State spomenik suočava sa velikim brojem ljudi koji posećuju ovu atrakciju u isto vreme. Sve to može da pokvari iskustvo posetilaca, ali i da ošteti ovu atrakciju.

- Novi sistem rezervacija će ublažiti negativan uticaj na životnu sredinu, smanjiće zagušenje vozila u parku i okolnim naseljima, a istovremeno će poboljšati iskustvo posetilaca – navedeno je u zvaničnom saopštenju za javnost.

Diamond Head State spomenik Havaji vidikovac

Foto: Shutterstock

Prethodno su još dva državna parka na Havajima uvela isti princip funkcionisanja.

Šta je Diamond Head State spomenik?

Među lokalnim stanovništvom poznat kao Le’ahi, spomenik nazvan "Dijamantska glava" "krstili" su britanski mornari u prvoj polovini 19. veka. Smatra se da su naziv ovom vulkanskom grebenu dali zbog prisustva kristala kalcita, koji su u obilju uočeni na obližnjoj plaži.

Diamond Head State spomenik je tek jedna od atrakcija havajskog ostrva Oahu, nastala nakon erupcije vulkana Ko’olau. Njegova starost se procenjuje na oko 400-500 hiljada godina.

Diamond Head State spomenik Havaji vidikovac

Foto: Shutterstock

Počev od 1968. godine "Dijamantska glava" proglašena je nacionalnim spomenikom prirode, dok je početkom 20. veka korišćen kao strateški vidikovac u vojne svrhe. Odavde se pruža neverovatan pogled na Vaikiki i na južne obale havajskog ostrva Oahu.

U blizini je 1917. godine izgrađen i navigacioni svetionik, koji je vremenom postao znak prepoznavanja "Dijamantske glave". Tu je održan i čuveni „Havajski Vudstok“, koncert za Novu godinu 1969, kao i Sunčevi festivali ili festivali u krateru "Dijamantske glave", kako se još nazivaju.

Video: Zabeleli se Havaji

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja