• 1
 ≫ 

Ovo morate da znate ako želite da bolje upoznate zemlje Istočne Evrope

 ≫ 

Upoznavanje zemalja Istočne Evrope čini se kao najbolja ideja, prosto zato što su zemlje u tom delu sveta poznate po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, pristupačne i zanimljive

  • 1
turizam, putovanje Foto: Freepik

Ništa nije bolje za poboljšanje raspoloženja od putovanja. Promena okruženja i obilazak novih destinacija odličan je način da proširite svoje vidike i doživite nešto novo.

Upoznavanje zemalja Istočne Evrope čini se kao najbolja ideja, prosto zato što su zemlje u tom delu sveta poznate po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu, pristupačne i zanimljive.

Ali pre nego što se uputite u tu avanturu, treba da znate nekoliko stvari.

foto Pixabay foto Pixabay

Planirajte putovanje unapred

Toliko toga ima da se vidi u balkanskim zemljama, da je prava šteta ne proučiti ranije brojne destinacije u Istočnoj Evropi i pripremiti dobar plan. Od neverovatnih prirodnih lepota, do zanimljivih gradova... Od uzbudljivog noćnog života do odličnih muzeja, arhitekture, istorijskog i kulturnog nasleđa.

Svakako bi trebalo da istražite i uslove putovanja, jer se oni mogu razlikovati od zemlje do zemlje. Ukoliko odlučite da posetite neke od atrakcija konkretne zemlje, bilo bi dobro i da rezervišete karte i, naravno, da saznate radno vreme, recimo, muzeja kako biste dobro osmislili plan putovanja.

temišvar, rumunija Temišvar, Rumunija / Foto: Unsplash

Informišite se o uobičajenim pravilima ponašanja

Iako je upoznavanje drugih kultura samo po sebi zanimljivo, trebalo bi poštovati pravila ponašanja zemlje koju posećujemo. U zemljama Istočne Evrope takođe ima nekih nepisanih pravila, o kojima bi trebalo voditi računa.

Primera radi, ništa nije neobično da se ode u noćni izlazak usred nedelje. U većini balkanskih zemalja uobičajeno je ostavljanje bakšiša konobarima u kafićima i restoranima, a ukoliko žene posećuju neki manastir ili crkvu u mnogim balkanskim zemljama, poželjno je da maramama prekriju kosu, recimo.

NOVI SAD LETO VREME Petrovaradinska tvrđava, panorama Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Turisti su svugde lake mete

Ništa drugačije nije ni u zemljama Istočne Evrope kada su u pitanju džeparoši. Turisti su na mnogim destinacijama prilično lake mete, pa se svakako savetuje oprez. Kao uostalom i u svakoj drugoj zemlji koju posećuju stranci.

Istorija i politika balkanskih zemalja poznata je po brojnim tenzijama. Iako možda mediji tvrde suprotno, gradovi u zemljama Istočne Evrope poptpuno su bezbedni, navodi Southernmarylandchronicle.

Rakija, proizvodnja rakije Foto: Telegraf.rs

Pijenje je dozvoljeno, ali...

Narodi Balkana poznati su kao ljubitelji dobre kapljice. Nadasve gostoljubivi prema strancima, ponudiće im neki svoj specijalitet. Stranci uglavnom bivaju oduševljeni, ali bi ipak trebalo da imaju meru, kako ne bi pokvarili putovanje. Domaće rakije u mnogim balkanskim zemljama važe za izuzetno ukusne, ali prilično jake.

Voda sa česme u pojedinim zemljama Istočne Evrope nije baš dobra za piće, što bi strani turisti svakako trebalo da imaju na umu.

Video: Dušan Borković, dvostruki pobednik u Hrvatskoj na startu TCR Istočna Evropa

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Stojko

    9. maj 2022. | 21:22

    Ja sam trenutno u Ceskoj,i daleko je od pristupacne. Cene su beogradske plus 20-30%, a u starom gradu u Pragu i vise od toga.

    Podelite komentar