• 5

Barselona zabranjuje pušenje na svim plažama: I ostatak Španije može da krene tim putem

Oko pet milijardi opušaka svake godine ostane iza pušača na plažama širom sveta. Svi oni vremenom završe u moru, a decenije su potrebne za njihovu razgradnju

  • 5
barselona, španija Foto: Unsplash

Zabrana pušenja na svim plažama Barselone ima za cilj da utiče pozitivno na zaštitu životne sredine i obezbedi pravo građanima da uživaju u čistom, nezagađenom prostoru, bez duvanskog dima i opušaka od cigareta.

Kako najavljuje Euronews.com, zabrana stupa na snagu 1. jula.

Trenutno, radnici gradskih službi mole posetioce plaža da se uzdrže od pušenja cigareta. Ali za samo nekoliko meseci će za tako nešto biti kažnjavani novčano. Predviđena je kazna u iznosu od 30 evra.

- Mislim da je pošteno održavati plaže čistima. Najpre zbog životne sredine, mada će biti teško izvršiti kontrolu svakog posetioca – rekla je Antonela Beloti, italijanska turistkinja, koja je iznela i predlog da ipak ostane određni prostor i za pušače, uz adekvatno uređenje, u vidu pepeljara.

Prema tvrdnjama nadležnih, prošlogodišnji pilot-projekat značajno je uticao na smanjenje broja pušača na plažama i opušaka u pesku. Navedeno je da oko pet milijardi opušaka svake godine ostane iza pušača na plažama širom sveta. Svi oni vremenom završe u moru, a decenije su potrebne za njihovu razgradnju.

Spain Virus Outbreak, Barcelona, Barselona, Španija, plaža Foto: Tanjug/AP

Barselona će postati prvi veliki grad u Španiji koji će zabraniti pušenje na plažama. Do sada je na 115 plaža u zemlji, od njih 3.514 zabranjeno pušenje. Ali sve to bi uskoro moglo da se promeni, budući da se trenutno raspravlja o zakonu širom zemlje, po kome bi sve španske plaže mogle da budu pretvorene u zone na kojima je zabranjeno pušenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Гаргамел

    10. maj 2022. | 14:19

    Богате земље Европе троше на тоне психоактивних супстанци а причају о штетности дувана . ЕУ почива на лажи !

    Podelite komentar

  • Eto!

    10. maj 2022. | 16:55

    Samo pusite, trujte sebe i sve oko sebe. Pre cete da odapnete.

    Podelite komentar

  • Slavko

    10. maj 2022. | 14:19

    Razumem da pusenje smeta i steti ali po meni veci problem su domace zivotinje koje se vuku po plazama vrelom pesku vetru jer im ta klima i uslovi nikako ne odgovaraju.

    Podelite komentar