• 0
 ≫ 

Španski grad u kome voda prkosi gravitaciji nalazi se u Granadi

 ≫ 

U vreme kada je izgrađen dvorac, hidraulična mreža je bila jedinstvena u svetu, tim pre što je delovalo kao da voda prkosi gravitaciji. Naime, reka koja napaja celokupan dvorski kompleks nalazi se na oko kilometar niže

  • 0
Dvorac Alhambra, Granada, Španija Foto: Pixabay/midiclorian

Savremeni inženjeri i danas ostaju impresionirani hidrauličnim podvigom starim hiljadu godina u čuvenom dvorcu Alhambra, u Granadi. Tipičan primer mavarske arhitekture, dvorski kompleks je izgrađen tokom 13. veka, a na svakom koraku je uočljiva voda.

Voda teče u kanalima koji rashlađuju zidove građevina, izbija iz fonatana u velikim prostorijama i dvorištima palate. Ono što posebno fascinira jeste što je sve to savršeno uklopljeno u celokupan prostor. Sličan sistem je korišćen i u bašti Heneralifea, koja je nekada bila letnja palata, a nalazi se odmah do dvorca.

U vreme kada je izgrađen dvorac, hidraulična mreža je bila jedinstvena u svetu, tim pre što je delovalo kao da voda prkosi gravitaciji. Naime, reka koja napaja celokupan dvorski kompleks nalazi se na oko kilometar niže.

Dvorac Alhambra, Granada, Španija Foto: Pixabay/abdelhakaliche

Poznato je da su ljudi tokom istorije naselja gradili baš u blizini rečnih tokova. Isto je važilo i na tlu kraljevine Granade, koja se razvila duž tokova reka Daro i Henil. Za islamske vladare, koji su gotovo 800 godina kontrolisali taj deo današnje Španije, voda je bila izuzetno značajna. Nije korišćena samo za život, nego i u verske i estetske svrhe.

- U islamu, voda se smatra izvorom života. Ona je simbol čistoće i deluje pročišćujuće i za telo i za dušu – rekao je za BBC generalni direktor Odbora poverenika Alhambre i Heneralife, Rosio Diaz Himenez.

Dvorac Alhambra, Granada, Španija Foto: Pixabay/franky1st

Ništa nije bilo neobično u gradovima Andaluzije videti javne fontane, koje su bogato bile ukrašene pločicama od keramike. Fontane su postavljane i u kućama meštana, ma koliko se radilo o površinski malom životnom prostoru i ma koliko ta fontana možda bila mala.

- Bilo je retko da andaluzijsko dvorište nema neki vodeni element u centru, bez obzira na to koliko skroman bio i da li je u pitanju bio bazen, fontana ili umivaonik – rekao je Diaz i dodao da je upravo voda osnovni element i suština Alhambre.

Ipak, postoji mišljenje da to nije bilo oduvek tako, već da su stanovnici Alhambre pristup vodi dobili tek nakon što su islamski inženjeri uspeli da reše problem visinske razlike između reke i samog dvorca. Veruje se da je prvi kralj dinastije Nasrid Muhamed I zaslužan za ovo čudo, koje i danas uspeva da fascinira inženjere.

Kanal dug šest kilometara, „Acequia Real“ bio je izgrađen sa ciljem da „izvlači“ vodu iz reke Daroo. Brana je bila izgrađena da bi preusmerila tok reke uzvodno, a zahvaljujući snazi reke, voda je dospevala do manjih kanala. Međutim, to nije sve. Graditelji su dodali i vodene točkove, koji su uticali na podizanje nivoa vode. I na sve to je dodata složena hidraulična konstrukcija, koju čine veliki bazeni, cisterne i mnoštvo cevi. Sve to je isprepletano u svaršenu mrežu, uz pomoć koje voda dospeva do bašte Heneralifea i dalje do samog dvorca Alhambra preko akvadukta.

Dvorac Alhambra, Granada, Španija Foto: Pixabay/franky1st

Posetioci i danas mogu da vide ostatke kanala. Kasnije je celokupan sistem proširen. Osim još nekoliko vodenih točkova, dodato je i nekoliko velikih bazena, ali i cistrene koje su bile namenjene sakupljanju kišnice. Od glavnog kanala se vremenom izdvojio još jedan, nazvan „Acequia Tercio“, koji je korišćen mahom za navodnjavanje voćnjaka iznad Heneralifea.

Dvorac Alhambra, Granada, Španija Foto: Pixabay/wsante

Fontana lavova smatra se možda najboljim primerom vodovoda palate Alhambra. Veliku posudu drže skulpture 12 belih lavova, dok voda izbija iz usta svakoga od njih. Na mermernom podu nalaze se četiri kanala, koja simbolično predstavlajju četiri rajske reke. Ti manji kanali služe za rashlađivanje prostorija u palati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja