• 0
 ≫ 

Portugalska vina su specifična po mnogo čemu, ali posebnost im daje DUH ZAJEDNIŠTVA

 ≫ 

Osnovni stav kojim se rukovode proizvođači vina u Portu, ali i celoj zemlji, vrlo je jednostavan. Svi oni zapravo su konkurenti na policama supermarketa, ali ih to ne sprečava da uče jedni od drugih i u tome uživaju

  • 0
Porto Portugal

Foto: Pixabay/maczhb

Gotovo četvrt miliona ljudi živi u priobalnom, živahnom i nadasve zanimljivom portugalskom gradu. Lokalni stanovnici Porta ponose se činjenicom da još od početka 14. veka njihov grad nije bio osvojen, iako su zabeleženi značajni napori Francuske da to učini.

Iako u Portu postoje mnoge znamenitosti, koje ni u kom slučaju ne treba propustiti, čini se da je mnogo interesantnija priča o portugalskim vinima i vinovoj lozi, koja se uzgaja u ovom regionu zemlje.

Po površini zasada vinove loze u celoj Evropi, Portugal se nalazi na visokom, četvrtom mestu. Međutim, čini se da se lokalno stanovništvo baš i ne utrkuje u proizvodnji, već više vodi računa o međuljudskim odnosima, shvatajući da su praktično komšije jedni drugima konkurencija.

Porto Portugal

Foto: Pixabay/amurca

Portugalska vina vode računa o zajednici

Osnovni stav kojim se rukovode proizvođači vina u Portu, ali i celoj zemlji, vrlo je jednostavan. Svi oni zapravo su konkurenti na policama supermarketa, ali ih to ne sprečava da uče jedni od drugih i u tome uživaju.

U delu Porta, Vila Nova de Gaia nalazi se i „World of wine“, mesto na kome postoje odlični restorani, barovi i vrlo zanimljivi muzeji, gde se može mnogo toga naučiti o tradiciji proizvodnje vina u Portugalu.

- Ono što portugalska vina izdvaja u odnosu na druga jeste njihova kultura proizvodnje. Mi se takmičimo na globalnom nivou. Ali ono što je mnogo važnije, takmičenje se odnosi na prezentovanje znanja sticanog generacijama unazad, kvaliteta i karaktera naših vina – objasnio je jedan od majstora proizvodnje portugalskih vina po imenu Hoze, tokom interne škole organizovane u „World of wine“, prenosi Euronews.com.

Na području Portugala uzgaja se čak 340 sorti grožđa, a 240 njih je autohtono. Sve to čini da dosta proizvođača, praktično govoreći, uzgajaju isti usev. Uz to, većina su i susedi, koji to čine u dolini Duoro.

Porto Portugal

Foto: Pixabay/pcdazero

Klima same doline i karakteristike tla ono su što celu regiju čini gotovo savršenom za uzgajanje vinove loze. Temperature vazduha na tom području mogu dostići i 40-50 stepeni Celzijusa u toku dana, dok se noću mogu spustiti na 10 stepeni.

Vinogradi su zaštićeni od nepredvidivih vremenskih uslova i vetra, baš zato što je tu obližnja planina, koja deluje gotovo kao prirodna barijera između plodne doline i mora. Sa druge strane, iako je tlo mahom na bazi škriljaca, te zato i nema naročito hranljivih materija, ono se tokom dana zagreva, te zadržava toplotu, koju u toku noći oslobađa. Zahvaljujući tome, usev vinove loze ostaje u čvrstom stanju. Dodatna je prednost i u tome što tlo apsorbuje značajnu količinu vode, što svakako ima uticaja i na ukus i na kvalitet grožđa, odnosno vina.

Umetnost gajenja vinove loze u ovoj zemlji usmerena je na međusobni razgovor proizvođača, primenu isprobanih metoda i deljenje znanja i veština, koje su godina usavršavane i za koje se zna da imaju odličan efekat. Upravo to su osnovni razlozi iz kojih se portugalska vina razlikuju, iako se proizvošači ne utrkuju da se što bolje pozicioniraju na rafovima marketa u svetu. Duh zajedništva čini da se portugalska vina izdvajaju u odnosu na druge po mnogo čemu.

Video: Od ove nove vrste vina goreće vam usta, a želećete još

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja