• 1

Ostrvo sa fenomenalnim plažama muku muči sa smećem: Krivci su priroda i turisti

Problem sa smećem na Baliju naročito je izražen tokom sezone monsuna

  • 1
Canggu plaža Bali đubre na plaži Foto: Shutterstock

Nedavno ponovo otvorene za turiste, neke od poznatih plaža na ostrvu Bali  danas deluju neprepoznatljivo. Takve scene nisu viđene još od 2019. godine.

Otvaranje granica su sa nestrpljenjem čekali mnogi turisti. Nakon nedavnog otvaranja ostrva Bali u prvoj polovini marta, veliki broj australijskih turista je posetio ovu destinaciju. Ipak, fotografije koje se mogu videti čine se neverovatnim. Plaže na Baliju pune su đubreta, a voda je mutna. Ipak, nije baš sve to „delo“ turista.

Fotografije ranije netaknute plaže Čangu (Canggu) deluju gotovo nestvarno, budući da se sada na njoj mogu videti krhkotine, smeće i plastični otpad. Smeće je direktan rezultat godišnje sezone monsuna, ali stručnjaci napominju da je svakako tome doprineo i rastući broj posetilaca.

Canggu plaža Bali đubre na plaži Foto: Shutterstock

Cela priča se proširila i na društvenim mrežama. Korisnici „TikTok“-a su komentarisali da je primetno pojačano prisustvo ekipa za čišćenje, koje se trude da otpad bude koliko-toliko stavljen pod kontrolu.

Jedna od korisnica te društvene mreže je napomenula da je otpad problem na Baliju, a posebno na plaži Čangu, te da povećani broj posetilaca svakako utiče i na povećanje otpada. Takođe je iznela tvrdnju i da određene lokalne kompanije ispuštaju boju u obližnju reku, tokom proizvodnje odeće za prodaju turistima.

Canggu plaža Bali đubre na plaži Foto: Shutterstock

Podsećanja radi, krajem 2017. godine je na Baliju proglašena vanredna situacija, zbog povećane količine smeća i to na oko šest kilometara obale. Baš na mestu na kome se nalaze popularne plaže Kuta, Džimbaran i Seminijak. U to doba je bilo angažovano 700 ljudi i 35 kamiona. U narednih nekoliko dana odvoženo je oko 100 tona otpada svakodnevno na obližnju deponiju.

Canggu plaža Bali đubre na plaži Foto: Shutterstock

Problem sa smećem na Baliju naročito je izražen tokom sezone monsuna. Tada jaki vetrovi donose smeće iz mora na plaže, dok nabujale reke sa svoji obala čine to isto, navela je za News.com.au Putu Eka Merthavan iz lokalne agencije za zaštitu životne sredine.

Uprkos tome što je ostrvo bilo zatvoreno za turiste, plaža Kuta je imala isti problem i tada. Sve u svemu, jasno je da Indonezija vodi bitku sa zagađenjem, budući da se nalazi na neslavnom drugom mestu u svetu po veličini zagađivača. Procene su da na dnevnom nivou proizvodi oko 130 tona i tečnog i čvrstog otpada.

Canggu plaža Bali đubre na plaži Foto: Shutterstock

- Problem sa smećem na Baliju postaje sve gori iz dana u dan – objavila je nedavno lokalna ekološka grupa „Zero Waste Centre“, uz napomenu da ih raduje ozbiljnost Vlade Balija u vezi sa ovim problemom, koji smatraju velikim izazovom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • w

    13. maj 2022. | 17:41

    Uh ja mislila mi naj gori ima i gori . Bože me sačuvaj.🙈

    Podelite komentar