• 1

Misteriozna prošlost moćne tvrđave Soko-grad u kanjonu Moravice

Turisti koji dođu u Sokobanju ne propuštaju izlet do stene na kojoj se nalazi jedno od utvrđenja za koje nije poznato ni kad je nastalo, ni ko ga je podigao

  • 1
Soko grad - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

Sokolac, Sokolnik, Sokolica… Različita imena za Soko-grad, utvrđenje na steni u kanjonu reke Moravice, na svega dva kilometra od Sokobanje, vekovima je obavijeno velom misterije.

Ne zna se tačno kad je ovaj spomenik kulture od velikog značaja u Srbiji nastao; postoje samo pretpostavke da se to desilo verovatno između 4. i 7. veka nove ere. Nepoznato je, takođe, i ko je bio ktitor.

Jedino što narod iz ovog kraja prenosi kao predanje jeste da je tvrđava dobila ime po velmožama koje su znale da treniraju sokolove. Ovih ptica je, makar u srednjem veku, u sokobanjskom kraju bilo puno; danas tek poneki primerak ove grabljivice proleti iznad ostataka zamka.

Kao i mnoge druge tvrđave širom Srbije, i Soko-grad je padao u ruke osvajača, bio je razaran i obnavljan, a danas je velika atrakcija za turiste koji prilikom boravka u Sokobanji ne propuštaju da obiđu i Soko-grad.

Iako se razdaljina od same banje do utvrđenja na steni ne čini kao “veliki zalogaj”, staza je prilično zahtevna.

Ali, zato je priroda kroz koju se prolazi od izletišta Lepterija do Soko-grada fascinantna. Staza prolazi pored reke, pa ćete imati prilike da uživate u predivnim pejzažima dok ne stignete do misteriozne tvrđave koja će vas očarati na neki sasvim drugi način.

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lucky

    14. maj 2022. | 03:33

    Niška banja,Vrnjačka banja,Rribarska banja,Mataruška banja..... Soko banja!!!! Eto vam jedan komentar!!!!

    Podelite komentar