• 0

Kako je putovanje u Grčku uticalo na osmogodišnju devojčicu sa autizmom?

Iako su, kao i drugoj deci koja pate od autizma, i Iris bili potrebni tišina i mir, čini se da se tokom putovanja po Grčkoj u njoj probudio "putnički" duh

  • 0
Putovanja devojčica deca Foto: Pixabay/ilemeli

Da je putovanje odličan izbor u brojnim prilikama, uverila se i Arabella Karter-Džonson, koja je u obilazak Grčke krenula sa svojom osmogodišnjom kćerkom Iris Grejs, koja ima poremećaj iz spektra autizma. Upravo to putovanje imalo je pozitivan uticaj na devojčicu, čineći je društvenijom i samouverenijom.

Kada joj Iris dijagnostikovan teški oblik autizma sa dve godine, Arabella nije mogla da zamisli da će samo šest godina kasnije krenuti u ovakvu vrstu avanture sa svojom ćerkom. Sve je počelo praćenjem detetovih interesovanja i učenjem da živi i uživa u trenutku. Svako putovanje je prilagođeno njenim interesovanjima, a roditelji se trude da joj pomognu da unapredi svoje veštine i bolje brine o sebi.

Zato njena majka dokumentuje sva putovanja, ne bi li tako podstakla i druge roditelje da učine isto sa svojom decom koja imaju poremećaj iz autističnog spektra.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Iris Grace (@irisgracepainting)

Dvonedeljno putovanje u Grčku omogućilo im je uživanje na prelepim plažama, upoznavanje bogate istorije zemlje i obilazak arheoloških nalazišta, kao i brojnih drugih zanimljivih destinacija u ovoj zemlji.

Kako je Grčka uticala pozitivno na Iris?

Najpre su roditelji uputili Iris u istoriju Stare Grčke i želeli su da ona više bude angažovana po tom pitanju. I dok je Arabella istraživala ovu temu, shvatila je da u Grčkoj ima mnogo više mesta za upoznavanje od pukih truističkih destinacija. U pitanju je bezbedna zemlja u kojoj žive gostoljubivi ljudi, naročito prema najmlađim turistima.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Iris Grace (@irisgracepainting)

Iako su, kao i drugoj deci koja pate od autizma, i Iris bili potrebni tišina i mir, čini se da se tokom putovanja po Grčkoj u njoj probudio „putnički“ duh. Delovalo je da Iris bolje uči na licu mesta, pa su tako i roditelji menjali metode učenja, navela je Arabella za Boredpanda.com.

- Autizam je način postojanja, funkcionisanja i viđenja sveta. Nije to nešto što treba popraviti ili izlečiti, ali možemo pomoći ljudima da se bolje snađu u svetu. Imajući u vidu da svako funkiconiše na svoj način, postavlja se pitanje kako onda možemo imati jedinstven pristup - komentariše Arabella.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Iris Grace (@irisgracepainting)

Iris je slobodno i radoznalo šetala pijacom u Atini, a onda je sa roditeljima uživala u poseti manastirima Meteora. Pozicionirani na vrhu stana, ovi manastiri kod posetilaca izazivaju strahopoštovanje.

Roditelji su primetili da se njihova kćerka polako otvara. Uživali su u šetnji šumama i brojnim aktivnostima, tokom kojih su upoznavali nove ljude. Kako navodi Arabell, treba probati različite aktivnosti, porazgovarati sa lokalnim stanovništvom i upoznati neke nove ljude. Sve to su i oni radili tokom putovanja i primetili da njiohva kćerka polako pobeđuje strahove.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Iris Grace (@irisgracepainting)

Ponekad se činilo da joj je svega toga previše, pa su joj roditelji jednostavno davali vremena.

Spektakularna klisura Vikos, sa magičnom vodom boje tirkiza, bila je još jedna nezaboravna lokacija u Grčkoj koja je ostavila poseban utisak na malenu Iris.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja