• 10

Ohrid – Balkanski biser: Vaša omiljena destinacija ovog leta

Ohrid zbog svoje lokacije i prirodnih, kulturnih i istorijskih lepota s pravom nazivaju makedonski i balkanski biser

  • 10
Ohrid Foto: The Agency for promotion and support of tourism

Grad je autentičan i pleni svojim izgledom i klimom i vredi ga posetiti. Onaj ko ga jednom poseti poželi da se ponovo vrati i da uživa u njegovim lepotama.

Ohridsko jezero koje se smatra najstarijim u Evropi, zajedno sa gradom, spada u kulturno i prirodno nasleđe UNESKO-a od 1980. godine. Poznato je po svojoj bistroj vodi, a mnogi ga nazivaju makedonskim morem koje pleni bogatom florom i faunom, ali i ribljim fondom.

Ukoliko želite najlepši pogled na grad tu je Samoilova tvrđava koja predstavlja jednu od najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti. Kroz istoriju ova tvrđava je bila više puta rušena, pregrađivana i dograđivana, tako da nosi obeležja takoreći svih epoha grada Ohrida. Smatra se da najveći deo zidina citadele i podgrađa, zajedno sa očuvanim kulama, datiraju iz vremena cara Samuila.

Ohrid, Severna Makedonija Foto: Agency for Promotion and Support of Тourism, North Macedonia

Odmah ispod Samoilove tvrđave u srcu starog dela grada nalazi se Antički teatar koji datira još iz helenističkog i rimskog perioda. Antički teatar je u potpunosti renoviran, i od 2001. godine na otvorenoj sceni se igraju dramske predstave, izvode koncerti, priredbe i organizuju razne druge manifestacije.

Najreprezentativniji objekat u starom delu grada je "Kuća Robevih", danas spomenik kulture pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Narodnog muzeja u Ohridu, gde je smešten Arheološki muzej, zlatna soba, etnološka postavka, predmeti porodice Robevih kao i dela ohridske rezbarske škole.

Zbog velikog broja crkava i manastira, grad je poznat kao Balkanski Jerusalim i kaže se da ih ima 365 na broju, po jedna za svaki dan u godini. Najposećenije su Sv. Jovan Kaneo, Sveti Kliment i Sveti Pantelejmon na Plaošniku, Sveta Bogorodica Perivlepta, Sveta Sofija, manastir Sveti Naum smešten između Ohridskog jezera i planine Galičice, manastir koji krase prekrasni paunovi koji se smatraju simbolom hrišćanstva a u njegovoj neposrednoj blizini se nalaze i izvori reke Crni Drim.

Obavezno pođite u vožnju brodom po vodama Ohridskog jezera, jer grad koji pleni možete videti iz druge perspektive. Pre nego što stignete u Sveti Naum neizbežno posetite i Zaliv kostiju, arheološki lokalitet praistorijskog naselja sa rekonstruisanim staništima kojima je prikazan način na koji se nekada živelo, a videćete i prekrasnu tirkiznu vodu u kojoj plivaju ribe.

Ohrid, Severna Makedonija Foto: Agency for Promotion and Support of Тourism, North Macedonia

Pored ovih lepota grad je privlačan i zbog starogradskih ohridskih kuća u starom delu grada, u Varoši, staroj čaršiji, keju, mnogobrojnim dućanima, hotelima, restoranima u kojima se nudi tradicionalna makedonska hrana za sve, ali i za najprobirljivije.

Na kraju, ukoliko dođete u naš glavni turistički centar iskoristite svoje slobodno vreme za razgovor sa lokalnim žiteljima koji će vam ukazati na to zašto ovaj grad treba staviti na listu vaših omiljenih destinacija za odmor.

Ohrid Foto: The Agency for promotion and support of tourism

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Sale

    24. jun 2022. | 13:31

    Prelepo mesto,odusevljen sam

    Podelite komentar

  • Vesna G

    24. jun 2022. | 19:16

    Grad u kom ne zivim,cak ni u blizin,veczivim na severu Bačke, a najvise puta u smom životu sam ga obilazila. bila sam više od 10x i planiram sledece leto opet. Zaista puno puta odlazila i kao dete i sad odrasla i verujte svaki put pronađem nesto novo i svaki put kad odlazim imam zelju da dodjem ponovo. Iskreno se nadam da sam sledeće godine opet u tom prelepom gradu ,pravom biseru❤️

    Podelite komentar

  • Laza

    24. jun 2022. | 13:25

    Ništa naročito..

    Podelite komentar