• 1

Doživi Taru u proleće: Ovu planinu u Srbiji nije slučajno jedan staroslovenski bog izabrao za svoj dom

Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, oslanja se na Zlatibor i Mokru Goru i predstavlja područje netaknutih prirodnih lepota, čime je postala idealna destinacija za odmor i rekreaciju

  • 1
Tara proleće priroda Foto: Đorđe Petrović

Tara je planina koja se može pohvaliti netaknutim prirodnim lepotama i planinskim ambijentom sa pejzažima poput onih sa najlepših slika.

Prema predanju, staroslovenski bog Tar je zbog njene izuzetne lepote izabrao upravo ovu planinu za svoj dom. Tako je Tara, koja je  smeštena u jedan od najprivlačnijih delova Srbije sa gustim četinarskim i listopadnim šumama, bujnim pašnjacima i prostranim livadama, i dobila ime.

Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji i predstavlja područje netaknutih prirodnih lepota, zbog čega  je postala idealna destinacija za odmor i rekreaciju.

Prirodnom bogatstvu Tare doprinosi i reka Drina sa kanjonom koji uokviruje severne obronke ovog planinskog masiva. Na obodima Tare nalaze se jezero Perućac na Drini i Zaovinsko jezero. Upravo zbog ovakvih izuzetnih prirodnih uslova i jedinstvenog ambijenta, ovu planinu mnogi smatraju jednim od najlepših tirističkih bisera Srbije.

Pored toga, ova planina sve više razvija svoju turističku ponudu i posetiocima nudi raznovrsne sadržaje i aktivnosti. Ukoliko želite da se zaista lepo i dobro odmorite, a uz to uživate u netakutoj prirodi i čistom vazduhu, planina Tara je savršen izbor.

Tara je izuzetno posećena zbog povoljnih klimatskih uslova, zbog čega su proleće i leto na ovoj planini posebno prijatni.

Na Tari možete uživati u turističkim lokalitetaima poput Zaovina sa jezerima, Kaluđerske Bare, Mitrovca, Sokolina i Predovog krst.

Tokom prolećne i letnje sezone aktuelne su biciklističke i planinarske ture. Za ljubitelje ekstremnih sportova organizovane su ture planinskog biciklizma.

Ukoliko volite da šetate i planinarite, planinske staze za šetnju zadovoljiće sva vaša očekivanja.  Prilikom posete Tari moguće je obići i neke od brojnih kulturnih i turističkih atrakcija.

Zbog  jedinstvenih prirodnih bogatstava i posebne flore i faune, planinski masiv Tare proglašen je za Nacionalni park 1981. godine. Na Tari su registrovane 53 vrste sisara i 153 vrste ptica, a pod posebnom zaštitom su medved, divokoza i srna.

Jedino stanište Pančićeve omorike na metamorfnim stenama

Na Tari se nalazi bajkovoto selo Zaovine koje je poznato po jezeru, ali i kao mesto gde je čuveni botaničar Josif Pančić ugledao posebnu vrstu omorike koja samo raste na prostorima ove planine.

Zaovine su jedino stanište Pančićeve omorike na metamorfnim stenama. Ono što vam svakako preporučujemo jeste da obiđete obeleženo mesto na kojem se dogodilo veliko otkriće.

Postoji još jedno mesto koje prilikom posete Tari ne treba izostaviti. To je Ravna stena ili Grad koji krasi dolinu reke Beli Rzav. Atraktivan spomenik prirode i geomorfolološka atrakcija, u srednjem veku se na tom mestu nalazilo srednjovekovno utvrđenje.

Ovo msto specifično je i po tome što se upravo na njemu gnezdi sivi soko, koji je prirodna retkost Balkana.  Na ovom prostoru raste i retka vrsta žute perunike, što Ravnu stenu čini vrednom i zanimljivom turističkom atrakcijom.

Na prostoru Tare nalaze se i arheološka nalazišta, gde je moguće posetiti stećke kod jezera Perućac, srednjovekovno utvrđenje Solotnik, kao i manastir Raču iz 13. veka.

Ukoliko želite da, dok boravite na Tari, uživate u šetnjama borovim šumama i vožnji biciklom, napravite i neki izlet. Na širem podnožju Tare nalaze se Bajina Bašta, Višegrad, etno-selo Drvengrad, kao i Šarganska osmica.

Posebnom turističkom atrakcijom na Tari  smatra se "Tepih livada", koja je deo prirodnog rezervata "Crveni potok". Naziv je dobila po tome što je osećaj dok njom hodate kao da gazite najskuplji persisjski tepih, a nastala je zadržavanjem površinske vode usled vodonepropusnog zemljišta na kome se nalazi.

Mitrovac, izletište koje se ne propušta

Mitrovac na Tari je turističko naselje i zaselak naselja Perućac. Mitrovac je od Bajine Bašte udaljen 25 km, od Užica i Zlatibora oko 55 km, od Niša 320 km, od Beograda 190 km i od Novog Sada oko 250 km.

Ovo mesto krasi izuzetan ambijent netaknute prirode, okruženo je borovom šumom, a u neposrednoj blizini se nalazi Banjska stena. Mesto je poznato i po vidikovcu  sa koga se pruža prelep pogled na kanjon reke Drine i jezero Perućac.

Planina Tara je savršen izbor za sve one koji vole planinarenje, biciklizam, ali i uživanje u čistom vazduhu i lepotama njenih šuma i netaknute  prirode.

Ona je naročito pogodna za porodične odmore gda će svako, od onih najmađih, pa do najstarijih naći nešto za svoju dušu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jasna

    18. maj 2022. | 00:37

    Prelepa ja Tara, ali vise volim more.

    Podelite komentar