• 0

Na ovom ostrvu su automobili dozvoljeni samo u jednom slučaju: Glavno prevozno sredstvo je bicikl

Osim po nestvarnoj lepoti, ovo ostrvo, od svega deset kvadratnih kilometara, zanimljivo je i po tome što intenzivno radi na tome da ukine automobilski saobraćaj

  • 0
Ostrvo La Dig, La Digue, Sejšeli

Foto: Shutterstock

La Dig (La Digue) je verovatno jedno od najpoznatijih ostrva na Sejšelima, od 115 koliko ih ima. Svake godine privlači hiljade turista koji dolaze na plažu Source d'Argent kako bi se divili gotovo nestvarnim kamenim gromadama, pesku, plavetnilu, zbog čega se ova plaža neretko nalazi visoko pozicionirana na listama najlepših plaža na svetu.

Ostrvo privlači i zaljubljenike u ptice koji dolaze da se dive endemskoj vrsti Terepsiphone paradisi.

Osim po nestvarnoj lepoti, ovo ostrvo, od svega deset kvadratnih kilometara, zanimljivo je i po tome što intenzivno radi na tome da ukine automobilski saobraćaj.

Većina stanovnika, od njih 3.000, koristi bicikl kao glavno prevozno sredstvo, za razliku od komšija na ostrvima Mahe i Praslin, gde je urbanizacija učinila svoje.

Lokalnom stanovništvu na ostrvu La Dig automobili nisu potrebni, a bicikle za iznajmljivanje i turisti mogu jednostavo da pronađu, pa njima i da krenu na plažu ili dalje, u istraživanje ostrva.

Kako prenosi BBC, u osamdesetima su samo bogate porodice na ostrvu imale automobil, a od tadašnjih deset vozila broj se do danas popeo na 60, što je još uvek malo - i delimično u vezi sa poteškoćama individualnog vlasništva.

Naime, automobili nisu dopušteni osim ako ne pružaju javnu uslugu. Međutim, porast turističke gradnje i potrebnih vozila koja dolaze uz taj posao, upalila je alarm za uzbunu, posebno kod meštana.

Donedavno su za prevoz meštana korišćena zaprežna kola, ali danas se na ostrvu nalazi još jedan "taksista" čija kola vuče vo.

Razvoj ostrva i sve veći broj turista podstakao je izgradnju, a samim tim i potrebu za vozilima, ali lokalci su i te kako svesni toga da im povećanje broja automobila može doneti više štete nego koristiti.

Povećanje saobraćaja bi značilo i manje tišine, mira i spokojnog odmora koji turisti traže, kao i opasnost za endemske ptice koje žive na ostrvu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja