• 1

Dve tužne legende o nazivu jezera Kudreč kod Smederevske Palanke

Jezero je danas omiljena destinacija meštana Smederevske Palanke i okolnih mesta, a u prošlosti se za nju vezuje predanje o nenamernoj izdaji i spaljenoj pravoslavnoj svetinji

  • 1
Smederevska Palanka, jezero Kudreč

Foto: Ivan Strahinić

Na 80 kilometara od Beograda, u slivu reke Jasenice nalazi se Smederevska Palanka, jedan od gradova u Srbiji koji je više puta menjao ime.

Naselje na mestu na kome se sada nalazi prvi put se pominje u istorijskim izvorima 1020. godine, i to pod nazivom Bela Crkva. Tek u 16. veku grad je dobio naziv Palanka, a onda su se nazivi menjali od Velike Palanke, preko Hasan-pašine Palanke i Palanke do Smederevske Palanke, kako se zove od 1946. godine.

Ovaj deo Srbije oduvek je bio poznat po velikim i lepo uređenim selima. Ostaće upamćeno da je Azanja, selo u blizini Smederevske Palanke, u doba Titove Jugoslavije bilo najveće selo na prostorima tadašnje države.

Omiljena destinacija stanovnika Smederevske Palanke i okolnih sela je jezero Kudreč koje je, po predanjima, dobilo ime na neobičan način.

Naime, Turci su bezuspešno pokušavali da pronađu dobro skrivenu pravoslavnu crkvu u šumi pokraj Palanke. Narod ni za živu glavu nije hteo da otkrije gde se crkva nalazi, a onda je jedan domišljati Turčin obrlatio lokalnog siromaha tako što ga je napio, a ovaj mu je otkrio lokaciju svetinje. Turci nisu časili časa - pronašli su dobro skrivenu crkvu u blizini jezera i srušili je do temelja.

Čuvši šta se desilo, siromah se duboko pokajao, a zbog griže savesti je, kažu, ostao i bez razuma. Hodao je tako po Palanci, sve vreme odmahujući glavom i vičući: “Kud reče, kud reče!”, a onda je na sebe digao ruku upravo kod jezera i svetinje koju su Turci spalili. Tako je jezero dobilo ime Kudreč.

Po drugoj legendi, Turcima odevenim u srpsku nošnju lokaciju svetinje otkrio je jedan smederevski seljak. Nastavak predanja je isti - čuvši kako su ga Turci nasamarili, časni seljak je izgubio razum i hodajući kroz Smederevsku Palanku govorio: “Kud, reče, kud reče”, a onda je okončao život kraj jezera koje je po njegovim pokajničkim rečima dobilo ime.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Saša

    18. maj 2022. | 13:17

    Ova priča ne pije vodu, jer je jezero nastalo 1965 te, kao akumulacija...postoji slična priča koja je opisana u knjizi Dragutina Paunića gde se pominje potok koji je dobio ime Kudreč i koji je proticao na mestu gde je sada jezero...

    Podelite komentar