• 1

Uprkos porastu troškova života turizam u Grčkoj se oporavlja i vraća na velika vrata

Turistički sektor u Grčkoj beleži rast broja rezervacija, pa se očekuje da će sezona biti uspešna

  • 1
Santorini, Grcka Foto: Shutterstock

Prethodne dve godine bile su izuzetno teške za turistički sektor u celom svetu, pa i u Grčkoj. Nedavna kriza između Rusije i Ukrajine dodatno je doprinela pogoršanju uslova, ali i povećanju troškova života.

Međutim, širom Mediterana sada već uveliko počinju pripreme za sezonu, za koju postoje indicije da će biti izuzetno uspešna. Među brojnim destinacijama je i grčko ostrvo Santorini, koje u jeku sezone ima kapacitete za oko 50.000 turista u isto vreme. Na ostrvu postoji više od 400 smeštajnih jedinica.

Da li se turizam na Santoriniju vraća u normalu?

Kako je za Euronews.com izjavio Markos Haidemenos, vlasnik jednog od hotela na ostrvu Santorini, kada je počela rusko-ukrajinska kriza, mnogo je rezervacija otkazano. Međutim, sve se to ubrzo promenilo.

Grčka svadba Santorini Svadba u Grčkoj / Foto: Mariamichelle/Pixabay

Mnogi Grci rado posećuju ovo ostrvo kada imaju prilike i mogućnosti za to. Takođe, Santorini je čest izbor i američkih, britanskih i francuskih turista. Iako se krstarenja ponovo vraćaju, mnogi ostrvljani nastoje da prošire tržište i na druge zemlje.

Budući da je Santorini jedna od najpoznatijih destinacija kada su u pitanju venčanja, to su vlasnici lokalnih preduzeća primetili da je sve više kineskih i japanskih posetilaca, koji odlučuju da se baš tu venčaju.

Osnov ostrvske ekonomije

Jedini sektor koji je u ekonomskom smislu bitan na ovom ostrvu jeste turizam. Iako on jeste važan za korporativne ugostiteljske lance i luksuzne hotele, postoje i brojne porodice na ostrvu Santorini koje žive van tog sektora.

Upravo oni su, čini se najviše na udaru zbog poskupljenja, koja su primetna u zemlji.

Jedan od njih je i Hristos Markozanis, vlasnik taverne, koju vodi sa članovima svoje porodice. Sa pravom je zabrinut zbog cena.

kuća Foto: Freepik

- Vino koje sam kupio prošle nedelje za 8 evra, danas moram da platim 10, a sledeće nedelje 12 ili 14. Kako da živim? – rekao je Markozanis i dodao da ga takođe brine i visoka cena električne energije, ali da se nada da će Vlada Grčke i Evropska unija preduzeti određene mere, koje će olakšati celokupnu situaciju.

Uprkos nacionalnim i međunarodnim ekonomskim poteškoćama, turizam u Grčkoj se priprema za još jednu veoma dobru sezonu, jer sunce, more i drevna istorija nastavljaju da privlače strane posetioce.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Eto!

    20. maj 2022. | 18:22

    Vratice se kad ja stignem za dve nedelje!

    Podelite komentar