• 0
 ≫ 

Najstarija banja u Sloveniji poznata je po zanimljivoj legendi i proizvodnji stakla

 ≫ 

Gostima se danas u Rogaškoj Slatini nudi smeštaj u odličnim hotelima, kao i tretmani, masaže i sve ono što im je potrebno da bi se osećali bolje

  • 0
Rogaška Slatina Slovenija

Foto: Shutterstock

Rogaška Slatina Slovenija

Foto: Shutterstock

Tek nešto manje od 500 kilometara deli prestonicu Srbije i jedno od nastarijih banjskih lečilišta na prostoru Slovenije. Osim po banjskom turizmu, Rogaška Slatina poznata je i po nekada najčuvenijoj fabrici stakla na teritoriji tadašnje Jugoslavije.

Ipak, čini se da je otkriće vode bogate magnezijumom značajno doprinelo promociji ove destinacije. Smatra se da voda koja izvire na dubini od 280 do 660 metara, a koja se i flašira, te se može naći u prodaji, može da pomogne kod brojnih problema gastrointestinalnog trakta, na prvom mestu. Uz to, magnezijumom bogata voda iz Rogaške Slatine utiče pozitivno i na regulaciju nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i holesterola, te generalno blagotvorno utiče na organizam u celosti.

Postoje indicije da je lečilišni turizam počeo da se razvija još u doba rimske vladavine tim područjem, dok otkriće magnezijumom bogatog izvora vode prati i zanimljiva legenda. Gostima se danas u Rogaškoj Slatini nudi smeštaj u odličnim hotelima, kao i tretmani, masaže i sve ono što im je potrebno da bi se osećali bolje.

Rogaška Slatina Slovenija

Foto: Shutterstock

Kako je jedan starogrčki bog otkrio izvor?

Kao simbol Rogaške Slatine pojavljuje se Pegasus ili Pegaz, sin grčkog boga mora, Posejdona, i mitske Meduze. Prema grčkim izvorima, krilati beli konj, kako je prikazivan Pegaz, imao je neobičan dar - tamo gde bi on svojim kopitom dotakao tlo, pojavljivao bi se izvor vode.

Rogaška Slatina Slovenija

Foto: Shutterstock

Danas je upravo Pegaz postao simbol ovog banjskog lečilišta, budući da otkriće izvora prati vrlo interesantna legenda, koja se dovodi u vezu sa njim. Prema njoj, bog Apolon je naredio Pegazu da baš na mestu današnjeg izvora udari svojim kopitom.

O tome svedoči i nemačka monografija iz 1867. godine, koja se inače smatra i prvim zvaničnim istorijskim zapisom o izvoru lekovite mineralne vode u Rogaškoj Slatini.

Rogaška Slatina Slovenija

Foto: Shutterstock

Atrakcije Rogaške Slatine

Izuzev šetnje po izuzetno lepo uređenom banjskom parku, ljubiteljima sportskih aktivnosti nudi se i mogućnost upoiznavanja Rogaške Slatine i okoline biciklom. Tokom šetnje i uživanja u zelenilu, posetioci mogu videti i omanju kapelu posvećenu Svetoj Ani, kao i skulpturu Pegaza, kojeg krasi zlatno kopito. Ne treba propustiti ni posetu paviljonu Tempel. Na mestu paviljona, sve do 1952. godine nalazio se istoimeni izvor vode, koji je važio za najstariji na području Rogaške Slatine, ali je presušio.

U medicinskom centru nalazi se i takozvana Pivnica mineralne vode. Zapravo se radi o mestu koje posetiocima nudi mogućnost da probaju vodu direktno sa izvora.

Rogaška Slatina Slovenija

Foto: Shutterstock

Ljubitelji istorije će uživati prilikom posete Kristalnoj dvorani, koja je domaćin brojnim manifestacijama. U prošlosti, mnogi znameniti ljudi toga doba bili su ugošćeni upravo u ovoj dvorani. Osim Franca Lista, zabeleženo je da su ovde boravili i carevi Franc Jozef i Franc Ferdinand, kao i mnoge druge znamenite ličnosti. U muzeju Anin dvor se posetioci mogu bolje upoznati sa istorijom i znamenitostima Rogaške Slatine.

U vreme postojanja Jugoslavije, najpoznatija fabrika proizvoda od stakla nalazila se baš u ovom slovenačkom gradu. Danas je jedna od atrakcija za turiste mogućnost posete fabrici, u kojoj se još uvek proizvodnja vrši na starinski način, iako je prisutna i savremena tehnologija, kao poseban vid unapređenja. Turistima je na raspolaganju mogućnost da prilikom posete fabrici upoznaju bliže sve faze proizvodnje ili da posete prodajni salon i uživaju u lepoti ovih proizvoda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja