• 0

Član Odbora hotelske komore Grčke za Ona.rs: Sa nestrpljenjem očekujemo srpske turiste

Kombinacija mora, planine, ostrva i jezera u regiji Magnezija nudi prelepe pejzaže, odlične plaže, kvalitetne hotele različite kategorizacije i druge smeštajne objekte, ali i kontakt sa porodičnim manufakturama, u kojima turisti mogu bolje upoznati lokalno stanovništvo

  • 0
Vasilios Karaulanis intervju

Foto: Privatna arhiva

Tradicionalno srpski turisti iz godine u godinu često biraju Grčku za letnji odmor. Istini za volju, tokom minule dve godine, usled pandemije korona virusa i brojnih mera, koje su bile na snazi, turisti iz naše zemlje su se, silom prilika odlučivali za letovanje u nekim drugim zemljama.

Uzevši u obzir da je sada ulazak na teritoriju Republike Grčke nesmetano omogućen svima, sve je više onih koji se interesuju za letovanje u ovoj zemlji. Ništa manja nisu ni očekivanja grčkih domaćina. Posebno onih u oblasti Halkidkija i u Olimpskoj regiji, u kojima letuje najveći broj srpski turista. Ali Grčka ima mnogo više da ponudi, pa ne čudi što je sve veće interesovanje i za regiju Magnezija, poznatu po planini Pilion i odličnim letovalištima.

Poslednjih nekoliko godina Turistička organizacija Grada Volosa uzima učešće na „Sajmu turizma“ u Beogradu, predstavljajujući ponudu celokupne regije, koja privlači sve veću pažnju i srpskih turista. Sa gospodinom Vasilisom Karaulanisom, članom Odbora hotelske komore Grčke i prvim potpredsednikom Udruženja hotelijera regije Magnezija, te članom Komisije za reviziju Federacije hotela Grčke, ovom prilikom smo razgovarali o nastupajućoj sezoni i očekivanjima grčkih hotelijera, ali i o poseti srpskih turista omiljenim letovalištima u bratskoj zemlji.

Vasilis Karaulanis

foto: privatna arhiva

- Najpre želim da se zahvalim vašem portalu što ste mi ukazali čast da uputim naše srpske prijatelje u trenutnu situaciju i obavestim ih o našim aktivnostima za nastupajuću sezonu – rekao je gospodin Karaulanis i napomenuo da se grčki hotelijeri, ali i vlasnici privatnog smeštaja kako u regiji Magnezija, tako i u celoj Grčkoj uveliko pripremaju za dolazak turista.

- Letnja sezona polako je počela u mojoj zemlji, iako pripreme traju već duže vreme. Pandemija je prešla u drugu fazu, koja podrazumeva i manji broj zaraženih i preminulih, budući da je većinsko stanovništvo Grčke propisno vakcinisano. Sve to je rezultiralo i ublažavanjem mera, koje je Vlada Grčke preduzela u borbi protiv kovida-19 – rekao je gospodin Karaulanis i dodao da su mere opreza i osnovne preventivne mere i dalje na snazi, a sve sa ciljem da se izbegnu neprijatne situacije kojima smo svedočili u prethodnom periodu.

milopotamos pilion

foto: pixabay.com/ Plaža Milopotamos, Pilion

Kakva su očekivanja hotelijera sa Halkidikija u vezi sa srpskim turistima?

- Bratski srpski narod tradicionalno bira našu zemlju za letnji odmor već dugi niz decenija. Fokus srpskih turista je Halkidiki i plaže u oblasti Katerinija. Tamošnji hotelijeri sa nestrpljenjem očekuju turiste iz Srbije, nakon svih problema koje je dve godine izazivala pandemija.

Da li učešće na Sajmu turizma u Srbiji ima uticaja na broj srpskih turista koji u toku leta posećuju Volos i Magneziju, uopšte?

- Prefektura Magnezija poslednjih osam godina ima aktivnu reklamnu kampanju na Sajmu turizma u Beogradu. Osim oblast Piliona, srpskim turistima smo prezentovali i sve lepote oblasti Almiros i Nea Anhialos, kao i ostrva Skijatos, Skopelos i Alonisos. Moram priznati da su građani Srbije tokom prethodnih godina sa puno ljubavi prigrlili sve lepote naše prefekture, što je rezultiralo većim brojem dolazaka srpskih turista. Posebno je gospodin Karaulanis istakao da, iako su turisti vršili individualne rezervacije, sve je veći broj zahteva agencija koje žele da uspostave saradnju sa hotelima u regiji Magnezija, sa ciljem grupnih dolazaka.

Koje su vaše aktivnosti za promociju turizma u Volosu i regiji Magnezija kada su u pitanju srpski turisti? Da li postoji i saradnja sa dijasporom?

Budući da smo prethodne dve godine bili silom prilika sprečeni da uzmemo učešće na sajmovima, za narednu godinu imamo u planu mnogo više akcija, ukoliko nas u tome ne spreče novi problemi. Osnovni cilj nam je da omogućimo što većem broju turista iz Srbije da otkriju lepote naše prefekture.

Grci iz dijaspore, a osebno oni koji žive u Srbiji, ali i udruženja grčko-srpskog prijateljstva igraju vrlo važnu ulogu u odnosima dve zemlje i u velikoj meri mogu da doprinesu promociji turizma ne samo naše prefekture, nego i svih ostalih destinacija u Grčkoj. Upravo nam je saradnja sa takvim udruženjima omogućila da veći broj srpskih turista upoznamo sa destinacijama u našoj prefekturi, što je doprinelo i povećanju broja srpskih turista.

Pilion

Jedna od predivnih plaža na Pilionu / foto: pixabay.com

Šta biste poručili srpskim turistima pred početak letnje sezone?

Turisti iz Srbije koji biraju upravo prefekturu Magnezija za odmor treba da znaju da su izabrali mesto na kome su spojene sve prirodne lepote. Kombinacija mora, planine, ostrva i jezera u Magneziji nudi prelepe pejzaže, odlične plaže, kvalitetne hotele različite kategorizacije i druge smeštajne objekte, ali i kontakt sa porodičnim manufakturama, u kojima turisti mogu bolje upoznati lokalno stanovništvo.

Svim našim srpskim prijateljima bih preporučio da posete znamenitosti Magnezije, poput manastira i muzeja, ali i da koriste alternativne rute označenim stazama Piliona, kao i da se provozaju čuvenim vozom po našoj planini.

Ne bi trebalo da propuste ni da uživaju u tradicionalnim gastronomskim specijalitetima, ali i da probaju lokalno alkoholno piće cipuro, i to u čuvenim lokalima u ovom kraju, poznatim kao Cipuradika (gr. Τσιπουράδικα), koji su jedno od obeležja grada Volosa. Iskreno se nadamo da će ovo leto biti kao nekada i da će se srpski, ali i svi ostali turisti koji odluče da letuju u Grčkoj, vratiti u svoju zemlju sa najlepšim uspomenama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja