• 0

U prašumi na Boranji stoluju stabla bukve starija od dva veka: Tajne mistične planine kod Krupnja

Naziv planine mnoge zbunjuje, jer na njoj gotovo da nema borova, ali kad kroče na njene staze ili pogledaju snimak iz vazduha, postaje im jasno da ju je "krstio" neko ko savršeno razume vezu između čoveka i prirode

  • 0
planina Boranja

Foto: Ivan Strahinić

U zapadnom delu Srbije, između Loznice, Krupnja i Malog Zvornika nalazi se Boranja, dinarska planina puna krivudavih dolina.

Iako bi mnogi pomislili da je zbog naziva ova planina bogata borovima, istina je da na Boranji dominiraju bukove šume, a naziv je dobila jer je izborana, odnosno ispresecana potocima i jarugama.

To je ujedno čini i privlačnim za one koji se ne usuđuju da krenu na zahtevnije planinarenje, ali neće biti zadovoljni ni takozvanim livadarenjem - Boranja ima dovoljno vrhova do kojih se stiže preko zanimljivog i dinamičnog terena.

Najviši je Crni vrh (856 metara nadmorske visine), a prate ga Vrtleni osojac (801 metar), Kostajnik (748 metara), Lađa (730 metara), Glavica (701 metar), Bobije, Jastrebovac, Kameni šanac i Runjeva glava.

Boranja je izuzetno bogata rudama, a pre Drugog svetskog rata od granita sa ove planine napravljena je zgrada Glavne pošte.

Ono na šta su meštani sela u podnožju planine posebno ponosni je prašuma “Danilova kosa” koja se nalazi u delu Boranje kod Krupnja. U ovom rezervatu prirode postoje stabla bukve starija od dva veka koja su pod zaštitom države.

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja