• 0
 ≫ 

Hoće li nova kampanja sprečiti "umiranje" ovog britanskog jezera?

 ≫ 

Obale jezera Vindermier postale su interesantne posetiocima još krajem 19. veka. Počev od 2017. godine Lejk Didstikt se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Ali zbog problema u samom jezeru, čini se da mu preti nestanak

  • 0
Jezero Windermere Velika Britanija

Foto: Pixabay/

Hitna poruka jednog od čuvara prirode, koji je ceo životni vek proveo na teritoriji Nacionalnog parka Lejk Distrikt (Lake District) u severozapadnoj Engleskoj da jezero Vindermier (Windermere) „umire“, uznemirila je mnoge ljubitelje prirode.

Ovo jezero nalik fjordu važi za krunu nacionalnog parka i nalazi se na području koje je od 1951. godine pod zaštitom. Nacionalni park Lejk Distrikt važi za najveći i najposećeniji u celoj zemlji, budući da ga godišnje poseti više od 16 miliona ljudi.

Obale jezera Vindermir postale su interesantne posetiocima još krajem 19. veka. Počev od 2017. godine Lejk Distrikt se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Ali zbog problema u samom jezeru, čini se da mu preti nestanak.

Jezero Windermere Velika Britanija

Foto: Pixabay/furry3

Da li je jezero Vindermier bezbedno za kupanje?

Nekada bistre, prozirne vode ovog jezera, poslednjih godina postale su drugačije. Mnoštvo plavozelenih algi koje cvetaju vidljivo je u ovom jezeru. Međutim, ono što mnogo više zabrinjava jeste što su neke od tih algi možda i otrovne.

Met Staniek, koji na tom području živi i radi u parku, smatra da jezeru Vindermier preti „ekološki kolaps“.

- Njih ima više nego što smo ih ranije ikada videli. Prosečna godišnja temperatura jezera porasla je u poslednjih 70 godina za 1,7 stepeni. Zato sada imamo prilike da vidimo te plavozelene alge tokom cele godine – objasnio je za Euronews.com.

Jezero Windermere Velika Britanija

Foto: Pixabay/emphyrio

Treba imati na umu da cvetovi algi troše kiseonik i da blokiraju sunčevu svetlost, što vremenom utiče i na život riba i beskičmenjaka koji tu obitavaju.

- Broj beskičmenjaka i riba naglo opada – naveo je Staniek i dodao da je primetno manja i raznolikost vrsta ptica oko jezera.

Šta može spasiti jezero Vindermier?

Decenijama se već vodi evidencija o kvalitetu vode u jezeru Vindermier. Staniek je napomenuo da taj problem nije od juče.

Jezero Windermere Velika Britanija

Foto: Pixabay/emphyrio

- Tokom proteklih 20 godina to je nešto o čemu se govorilo. Ali organizacije koje su bile zadužene za stvarnu zaštitu jezera nisu uradile dovoljno – smatra on.

Pa ipak, 26-godišnji čuvar u nacionalnom parku osnovao je kompaniju „Windermere lake recovery“, kako bi na taj način širio svest o problemu i vodio kampanju, koja bi pomogla u rešavanju tog problema.

Zbog izlivanja kanalizacije u ovo jezero, javlja se i zagađenje fosforom, koje utiče na živi svetu u jezeru. Naime, kako je objasnio Staniek, upravo fosfor može da se posmatra kao svojevrsno đubrivo za alge, što čini da one bujaju u toku cele godine.

- Ovaj problem septičkih jama zahteva od Vlade da se uključi, da uspostavi politiku. Moraju se nadgledati, moraju se regulisati i mraju se održavati u skladu sa odgovarajućim standardom – zaključuje Staniek, uz napomenu da se on u jezeru Vindermier više ne kupa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja