• 0
 ≫ 

Sremski Karlovci su grad kuglofa, bogate istorije i najlepših čardi na Dunavu

 ≫ 

„Sjaj nebeski“, kako u prevodu glasi naziv reke Dunav, za mnoge je najlepši baš u gradu u kom je osnovana Srpska patrijaršija

  • 0
Sremski Karlovci, Dunav Foto: Ivan Strahinić

Pune dve decenije, poslednjeg vikenda u maju u Sremskim Karlovcima organizuje se jedinstveni festival u Srbiji – Festival kuglofa.

Podunavske Švabe koje su od 18. veka naseljavale ovaj deo Panonske nizije donele su na vojvođanske trpeze tradicionalni kolač koji je postao jedan od zaštitnih znakova Sremskih Karlovaca.

Varoš na obali Dunava u danima festivala postaje stecište kako vrednih domaćica koje se takmiče u spravljanju kuglofa, tako i turista iz većeg dela Srbije.

Ali, nije samo ovaj jedinstveni festival ono što privlači goste iz zemlje i regiona u Sremske Karlovce. Tokom cele godine ovde dolaze ljudi željni života koji teče u laganom ritmu. Taj ritam diktira Dunav, na čijoj su obali u Karlovcima smeštene brojne čarde, ali i ribolovački čamci, kao i čamci za prevoz turista koji žele da upoznaju varoš sa reke.

Dunav, jedina evropska reka koja teče od zapada prema istoku i prolazi kroz 10 zemalja, za mnoge je najlepša baš u Sremskim Karlovcima.

Raskošno zelenilo koje grli Dunav celim tokom kroz Karlovce čini da ovaj gradić bude obavezan na mapi svakog turiste koji želi da upozna ovaj deo Srbije u najlepšem svetlu.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja