• 2
 ≫ 

Kako je Jagodina dobila ime: Legenda o fatalnoj ljubavi i tragičnoj sudbini lepe krčmarice

 ≫ 

Ne zna se od kada datira predanje po kome je za današnji naziv grada u Pomoravlju zaslužna devojka čija je životna priča ravna filmskoj

  • 2
Jagodina

Foto: Ivan Strahinić

Na obali reke Belice, u bogatom Pomoravlju, nalazi se Jagodina, jedan od gradova u Srbiji koji je tokom duge istorije nekoliko puta menjao ime.

Najpre je bio Jagodna, potom Jagodina, da bi posle Drugog svetskog rata dobio ime Svetozarevo po srpskom publicisti Svetozaru Markoviću. Konačno, početkom devedesetih godina prošlog veka gradu je vraćen naziv Jagodina.

Po legendi, dobio je ime zahvaljujući krčmarici Jagodi koja je bila sve samo ne obična krčmarica. Lepa Jagoda je preko dana u hanu koji je nosio njeno ime služila goste, a noću se priključivala razbojnicima i pljačkala karavane kraj Carigradskog druma. Predanje kaže da je bila do te mere hrabra i neustrašiva da nijedan razbojnik nije smeo da joj „izađe na crtu“.

U jednom od tih pljačkaških pohoda lepa Jagoda se zaljubila na prvi pogled u mladića iz karavana i prvi put u životu pustila srce da je vodi. Napustila je razbojničku družinu i dane provodila sa svojim voljenim u dvorima na Crvenom bregu iznad groblja, zaboravivši i na han i na uzbudljive noćne pohode na Carigradskom drumu.

Ali, ta ljubav se po Jagodu završila fatalno; lepa krčmarica stradala je u plamenu, a presudili su joj, opet po predanju, članovi njene razbojničke družine koji nisu mogli da joj oproste izdaju.

Dugo su se, veli legenda, na zgarištu hana i dvora u kom je Jagoda stradala noću prolamali prodorni krici, parajući nebo nad Jagodinim poljem i ulivajući strah u kosti svakom ko bi se usudio da tuda prođe dok sunce ne najavi novi dan.

Bila je to osveta i upozorenje tragično stradale zaljubljene devojke da nikada niko na svetu ne sme stati na put najjačoj sili – ljubavi; u suprotnom, biće kažnjen životom u večitom strahu.

Legenda o lepoj krčmarici Jagodi utkana je u burnu istoriju grada koji je danas nezaobilazna vikend destinacija zbog obilja turističkih sadržaja kako u samom gradu, tako i u živopisnoj okolini.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • sima

    21. maj 2022. | 20:15

    Legenda je legenda, a istina i naučno istraživanje je da se naziv temelji na keltskoj reči za Dud (Jadunum), kasnije varijacije kroz vekove su dovele današnjeg naziva.

    Podelite komentar

  • Jagodinka

    21. maj 2022. | 23:55

    Evo ja prvi put cujem za ovu legendu, koja je ovde napisana.

    Podelite komentar