• 1

Kao retko gde u svetu, u našem komšiluku postoji banja sa crnom lekovitom vodom

Pored toga što pokazuje izuzetno blagotvorno dejstvo na različita kožna, ali i reumatska oboljenja, voda u Moravskim Toplicama utiče pozitivno i na organizam u celini

  • 1
Moravske Toplice Slovenija banja Foto: Profimedia/Zdenek Malý / Alamy / Alamy

Ne samo da je izuzetno neobične, crne boje, već se termomineralna voda u ovoj slovenačkoj banji smatra vrlo atraktivnom, budući da su njome napunjeni i bazeni u odlično opremljenom akva-parku. U akva-parku Moravskih Toplica nalazi se čak 30, što spoljašnjih, što unutrašnjih bazena.

Tek oko četiri sata vožnje deli ovo lečilište od prestonice Srbije. Istraživanjima je utvrđeno da jedinstvena termomineralna voda u Moravskim Toplicama najpre pomaže osobama koje pate od reumatskih i različitih oboljenja kože. Smatra se i da pogoduje oporavku organizma u celosti.

U okviru kompleksa „Terme 3000“ nalaze se tri hotela sa brojnim pratežim sadržajima, dok je dostupan i manji spa centar u okviru „Termi Vivat“. Izuzev akva-parka i spa centra, u Moravskim Toplicama će sasvim sigurno uživati i ljubitelji golfa. Čak trećina površine celokupnog kompleksa su golf tereni.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Moravske Toplice (@moravsketoplice)

Jedinstvena lekovita voda

Smeštena u severoistočnom delu zemlje, ova banja privlači pažnju mnogih i to najpre zbog vode koja je crne boje.

Zanimljivo je pomenuti da je do otkrića lekovite, termomineralne vode, koja će vremenom proslaviti Moravske Toplice došlo posve slučajno. U vreme kada se 60-ih godina prošloga veka, u blizini sela Moravci krenulo u potragu za „crnim zlatom“, kako se još nafta naziva, otkrivena je crna voda.

Moravske Toplice Slovenija banja Foto: Shutterstock

Priča veli da je u to doba primećeno da iz dubine izbija voda crne boje. Kasnije je utvrđeno da se njen izvor nalazi na 1.417 metara i da mu je temperatura 72 stepena Celzijusove skale. Već 1962. godine je izgrađen prvi bazen i od tada se ova banja polako, ali sigurno razvija.

Pored toga što pokazuje izuzetno blagotvorno dejstvo na različita kožna, ali i reumatska oboljenja, voda u Moravskim Toplicama utiče pozitivno i na organizam u celini. Smanjuje napetost i povećava prokrvljenost krvnih sudova, a mnogi posetioci navode da im je pomogla da se opuste i oporave.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели SLOVENIJA TERME 💚 (@slovenijaterme.rs)

Sadržaji su brojni i namenjeni su gostima različitog uzrasta. Posebno je atraktivna poseta akva-parku, koji se može pohvaliti toboganom sa okretom od 360 stepeni, niz koji se posetioci mogu spustiti brzinom od 80 km/h.

Jedan od najvećih velnes-centara u celoj zemlji nalazi se upravo u Moravskim Toplicama. Posetiocima se nude brojni tretmani, a posebno je zanimljivo što u centru za tajlandsku masažu usluge pružaju stručnjaci sa Tajlanda. U mnogim tretmanima koriste se preparati spravljeni od lekovitog bilja, ubranog na tom području.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    22. maj 2022. | 21:22

    slovenija komsiluk ?

    Podelite komentar