• 0

Na Sokolarici su oblaci nadohvat ruke: Vidikovac na Tari sa kog se pruža spektakularan pogled

Od devet vidikovaca u Nacionalnom parku “Tara” najpopularniji je svakako Banjska stena, ali je sve više zaljubljenika u Sokolaricu koju zapravo čine tri povezana vidikovca

  • 0
Tara, vidikovac Sokolarica

Foto: Ivan Strahinić

Iznad klisure Rače, na obodu visoravni i naselja Sokolina, nalazi se vidikovac Sokolarica, jedan od zaštitnih znakova naše planinske lepotice Tare i jedan od devet vidikovaca na ovoj planini u Srbiji.

Vidikovac je udaljen 12 kilometara od Mitrovca, 10 kilometara od Kaluđerskih bara i četiri kilometra od Račanske šljvovice.

Sokolarica je, zapravo, više malih povezanih vidikovaca na nadmorskoj visini od 990 metara, odakle se vide i Crnjeskovo i čuvena Krstata stena, kamena gromada koja je pripadala gradu Petrusu.

Među vidikovcima na Tari, Banjska stena je svakako najpopularniji, a mnogi koji su krenuli put Sokolarice i stigli do njenog vrha tvrde da je pogled koji se odavde pruža najlepši na celoj planini. U zavisnosti od vremenskih prilika, kad dođete na Sokolaricu možete imati utisak da ćete rukama uhvatiti oblake koji plove nad Nacionalnim parkom “Tara”.

Sokolarica je deo rezervata “Klisura Rače” u kom se nalazi prašuma brdske bukve, kao i šume bogate jelom, smrčom, crnim borom i klekom. Ovde je, takođe, i stanište mrkog medveda, pa prilikom uspona do vidikovca neće biti na odmet da budete malo oprezniji…

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja