• 1
 ≫ 

Na ovom mestu se so proizvodi kao pre sedam vekova

 ≫ 

Smatra se da su Sečovljske soline uz Strunjanske solane najsevernije aktuelne solane na području celog Mediterana

  • 1
Sečoveljske soline Slovenija Solinsko blato

Foto: Shutterstock

Na jugu opštine Piran, u blizini granice sa Hrvatskom, nalazi se Park prirode Sečovljske soline. U Leri, severnom delu ovog parka još uvek postoji aktivna proizvodnja soli. Kanal Grande-Drnica deli taj deo od Fontanige, južnog dela parka.

Smatra se da su Sečovljske soline uz Strunjanske solane najsevernije aktuelne solane na području celog Mediterana. U njima se so i dalje obrađuje kroz procese, koji su stari vekovima.

Kako navode rezultati arheoloških istraživanja, mesto Sečovlje pominjalo se još u periodu rimske vladavine. Iako su solane na tom području postojale još tokom 12. veka, tek u 14. veku je proces proizvodnje modernizovan.

Sečoveljske soline Slovenija Solinsko blato

Foto: Shutterstock

Solane su u prošlosti zauzimale prostor od oko 500 hektara, gde je bilo nastanjeno oko 500 porodica. Danas je taj broj dosta manji. U centru mesta nalazi se crkva posvećena Svetom Martinu, koja je izgrađena 1822. godine. Sve do 1947. godine je na putu ka brdu Krog, uzdignutom na 132 metara iznad mora, nalazila crkva i manastir svetog Onofrija. Ova benediktanska svetinja izgrađena je 1432. godine.

Posetioci Fontanige mogu u Muzeju solane videti kako se so proizvodila još tokom 14. veka. Počev od 2001. godine su Sečovljske soline proglašene Parkom prirode, dok je sam muzej okarakterisan kao Spomenik kulture od nacionalnog značaja. Ujedno, od 1993. godine je to i prvo močvarno područje u Sloveniji, koje se našlo na Listi međunarodno značajnih močvara Ramsarske konvencije.

Sečoveljske soline Slovenija Solinsko blato

Foto: Shutterstock

Spa „Lepa Vida“

Iako je i poseta Muzeju solane izuzetno interesantna, budući da posetiocima nudi mogućnost da se upoznaju sa procesom proizvodnje soli, starim oko sedam vekova, u tom delu Slovenije ima još atrakcija.

Sečovljske soline poseduju ukupno 26 bazena. Ono po čemu su specifične jeste takozvani solni cvet, posebna vrsta začina od soli, uz primese kapljica vode. Iako ima blaži ukus nego so, zbog specifične proizvodnje, obično košta više. Upravo se ta vrsta začina koristi u Japanu, prilikom pripreme sušija.

Ovde se mogu kupiti brojni proizvodi od soli, kao što su različite kreme za telo ili kupke, kao i druge vrste suvenira.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Thalasso Spa Lepa Vida (@thalassospalepa)

Ukoliko posetioci žele da osete sve prednosti korišćenja soli, koja se proizvodi ovde, mogu posetiti spa „Lepa Vida“. U takozvanoj talasoterapiji koriste se i slano blato i slanica, što uz dodatak blagotvorne klime, karakteristične za to područje, čini da posetioci osete poboljšanje zdravstvenog stanja.

Danas se Sečovlje mogu pohvaliti i turističkim i sportskim aerodromom. Posetiocima se nude i organizovane ture obilaska Parka prirode Sečovljske soline. Osim obilaska solana, ljubitelji prirode ovde mogu uživati i u posmatranju ptica, budući da tu obitava više od 300 vrsta ptica.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Viki

    29. maj 2022. | 07:20

    Nije samo sportski aerodrom vec tu slecu i putnicki avioni. Nekada je JAT leteo tamo tri puta nedeljno. Nas biznismen je suvlasnik aerodroma kao i velikog i najstarijeg i najluksuznijeg hotela u centru.

    Podelite komentar