• 0
 ≫ 

Nekada sinonim za noćni provod, Ibica danas postaje „zeleno“ ostrvo

 ≫ 

U januaru ove godine Vlada je odobrila nove zakone, prema kojima se od turističkih subjekata zahteva da sprovode niz mera sa ciljem obezbeđivanja održivosti

  • 0
Ostrvo Ibica, Španija Foto: Pixabay/photosforyou

Novi propisi, u pokušaju suzbijanja buke, mogli bi da zatvore neke od najpoznatijih klubova na plažama Ibice i zabave pored hotelskih bazena.

Kampanja lokalne političke partije „Podemos“ pokušaj je da se ostrvo uhvati ukoštac da bučnim stranim turistima. Čini se da sve više stanovnika Balearskih ostrva teže distanciranju od pijanih stranih turista.

Lokalne vlasti su odlučne da se fokusiraju na održiviju budućnost i za stanovnike ostrva i za turiste, što bi moglo da se ogleda u zatvaranju klubova na otvorenom.

Ostrvo Ibica, Španija Foto: Pixabay/wolla

U januaru ove godine Vlada je odobrila nove zakone, prema kojima se od turističkih subjekata zahteva da sprovode niz mera sa ciljem obezbeđivanja održivosti. Prema novim merama, Balearska ostrva, koja osim Ibice, obuhvataju i Majorku, Malorku i Formenteru, imaju zajedničku težnju – da postanu prva „zelena“ destinacija na svetu. Zapravo je u pitanju jedinstven turistički model, koji podrazumeva bavljenje pitanjima otpada, zagađenja i klimatskih promena, kroz promovisanje ekonomije deljenja, ponovne upotrebe i reciklaže.

Vlada Španije ulaže 55 miliona evra za sprovođenje novih planova po pitanju održivosti.

Ostrvo Ibica, Španija Foto: Pixabay/photosforyou

Kako Ibica podstiče ekološki turizam?

Pitanjima u vezi sa ishranom, upotrebom vode, otpadom i prirodnom energijom bi trebalo da se bave nove mere održivosti.

Turistički objekti na Ibici imaće obavezu merenja potrošnje vode. Biće obavezna instalacija namenskih uređaja za uštedu vode na svim sanitarnim elementima, dok se preduzeća pozivaju da razmisle i o upotrebi kišnice.

U martu ove godine stupio je na snagu i Zakon o otpadu na Baleraskim ostrvima. Osim što zabranjuje prodaju različitih oblika plastike za jednokratnu upotrebu na ostrvu, zabranjuje i distribuciju. Takođe, naloženo je i uklanjanje papira, te njegova zamena QR kodovima.

Uklanjanje grejanja na naftu naloženo je svim turističkim kompanijama, što bi trebalo da bude zamenjeno grejanjem na prirodni gas ili struju. Biće u obavezi i da kontrolišu temperaturu vazduha u svim prostorijama u objektima.

Biće zabranjena i upotreba ugroženih životinjskih vrsta u restoranima, dok se uvodi i obaveza dokazivanja porekla ribe i morskih plodova.

Ostrvo Ibica, Španija Foto: Pixabay/sublemo

Ako nema žurki na Ibici, šta onda?

Iako je mnogima asocijacija na ludi noćni provod upravo ovo Balearsko ostrvo, ono ipak ima još mnogo toga da ponudi turistima. Čak i ako nema žurki na plaži, turistima se nudi mnoštvo interesantnih aktivnosti. Porodice i ljubitelje alternativnog turizma privlače takozvane hipi pijace, koje su često praćene i nastupima poznatih bendova i di-džejeva. U selu San Huan, na sveru Ibice svake nedelje se organizuje pijaca, na kojoj posetioci mogu da uživaju takođe u svirkama, ali i dobroj hrani.

Posebnu pažnju turista privlači i ostrvo Es Vedra, smešteno u blizini jugozapadnih obala Ibice. Posebno je interesantno u sumrak posmatrati Ibicu odatle.

Ostrvo Ibica, Španija Ibica / Foto: Pixabay/photosforyou

Nova nada za ostrvski turizam

Upravo zbog ne tako slavne prošlosti, na Ibici se sve više pojavljuju holistički stručnjaci, koji nude tretmane za detoksikaciju alkohola, ali i praktikovanje joge i posebne režime ishrane.

Sve je popularniji i aktivni odmor na Ibici, koji podrazumeva brojne aktivnosti u vidu šetnji ostrvom, izlete kajakom, biciklističke ture i druge aktivnosti. Kao alternativa noćnom provodu u nekom od klubova na plaži, sve češće se na Ibici javljaju i eko-farme. Poljoprivreda je značajan privredni oslonac ostrvljana, a namirnice koje se koriste u mnogim restoranima u selima širom ostrva su upravo tu uzgajane.

Ostrvo Ibica, Španija Foto: Pixabay/photosforyou

Iako je novi zakon osnov promena, već nekoliko godina unazad ostrvljani rade na takozvanoj zelenoj budućnosti. Počev od 2016. godine uvedena je održiva turistička taksa, koja varira od 0,5 do 4 evra po osobi dnevno, navodi Euronews.com. Primenjuje se za sve turiste starije od 16 godina, a visina zavisi od doba godine i kategorizacije smeštaja. Porez se koristi za zaštitu prirodnih resursa ostrva. Samo tokom prošle godine je prikupljeno 24,5 miliona evra od poreza, što je pomoglo završetku 46 održivih projekata.

Ove godine će prihodi od turističke takse biti korišćeni za mapiranje vrste morske trave latinskog naziva Posidonia Oceanica, koja raste oko ostrva Ibica i Formentera. Budući da je vrlo važan izvor kiseonika i da stvara jedinstveni morski biodiverzitet, potrebno je da se mapira, što će i biti učinjeno kroz namensku aplikaciju. Uz pomoć nje će kapetani brodova znati gde se nalaze definisane zone zaštite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja