• 2
 ≫ 

Ćuprija je grad atletičara, mostova, parkova, sekvoje i jedinstvenog broda za decu

 ≫ 

Nekada je bila poznata kao Žitnica Morave, a potom i kao Ravno, da bi posle dolaska Turaka naziv dobila po drvenom mostu

  • 2
Ćuprija Foto: Ivan Strahinić

Ćuprija je jedan od gradova u Srbiji u čijem nazivu se i dan-danas prepoznaju tragovi nekadašnje turske vladavine.

Naziv je dobila po turskoj reči za most - kopru, odnosno po ćupriji, i to na Moravi, reci zbog koje su još stari Rimljani odabrali da nasele ovaj deo Srbije, nazvavši naselje tada Horeum Margi, odnosno “Žitnica Morave”.

Nastankom države Nemanjića Ćuprija je dobila ime Ravno, a dolaskom Turaka sve se menja i preko Morave biva podignuta Mehmedova ćuprija od drveta, most po kom je grad potom dobio ime.

Ćuprija je i inače zbog Velike Morave bila poznata kao grad mostova. Reka ih je često odnosila, ali su neimari bili uporniji od nje; čim bi Morava “progutala” neki most, oni bi odmah prionuli na izgradnju novog.

A gde su reka i mostovi, tu su i brodovi. “Moravikus”, rekonstruisan nekadašnji rimski rečni brod, našao je svoje mesto u Ćupriji, a namenjen je najmlađima, kojima su podređeni i mnogi drugi sadržaji u gradu na obali Velike Morave.

Lepo uređeni parkovi i stabla sekvoje, najotpornijeg drveta na svetu, privlače veliku pažnju kako stanovnika Ćuprije, tako i turista koji dolaskom u ovaj deo Srbije ne propuštaju da posete Ravanicu, zadužbinu kneza Lazara Hrebeljanovića.

U istoriju Ćuprije utkana su i imena koja su obeležila našu književnost i sport. Akademik Dragoslav Mihailović izazvao je revoluciju romanom “Kad su cvetale tikve” i rasplakao sve koji su čitali “Petrijin venac”. Snežana Pajkić Jolović i nedavno preminula Vera Nikolić, koje su zabeležile istorijske uspehe u atletici na svetskom nivou, takođe su neraskidivo vezane za Ćurpiju.

Foto: Ivan Strahinić

(arhivske fotografije)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Željko

    25. maj 2022. | 18:53

    Sekvoja je umrla, nažalost.

    Podelite komentar