• 0

Na ovoj planini nalazi se najveći broj vodopada u Srbiji i najviši vrh na granici dve države

Iako je Stara planina najatraktivnija za posetioce kad padne sneg, i tokom ostala tri godišnja doba uživanje na ovoj destinaciji je zagarantovano

  • 0
Stara planina Foto: Ivan Strahinić

Malo je onih koji znaju da je Balkansko poluostrvo dobilo ime po planinskom masivu Balkan, čiji se deo koji pripada Srbiji naziva Stara planina.

Naime, reč “Balkan” u prevodu znači “planina”, pa otud i naziv planinskom vencu koji se delom nalazi u našoj zemlji, a delom u Bugarskoj.

Najviši vrh Stare planine u Srbiji ujedno je i najviši planinski vrh na našem geografskom prostoru. Midžor se nalazi na 2.169 metara nadmorske visine, a ispod njega izvire najduži kaskadni vodopad u Srbiji.

Inače, na ovoj destinaciji do sada je otkriveno više od 40 vodopada što, prema nekim pretpostavkama, nije ni trećina vodenog blaga skrivenog na ovoj srpskoj planinskoj lepotici.

Među planinarima Stara planina čuvena je po strmim liticama, ali i bogatstvu biljnog i životinjskog sveta. Za biologe, ona je “ostrvo s blagom”, i dalje nedovoljno istraženo.

Iako se sneg na Staroj planini zadržava pet meseci godišnje, ova destinacija popularna je među turistima tokom cele godine, a posebno u kasno proleće i leto. Šetnje šumskim stazama, vožnja bicikla, branje lekovitog bilja i obilazak vodopada samo su neke od aktivnosti u kojima se može uživati na najvišoj planini u Srbiji.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja