• 0
 ≫ 

Mali Beč na Tisi – gradić bogate istorije, arhitekture i prirode koja oduzima dah

 ≫ 

Srce Bečeja oduvek je bila reka nepredvidive ćudi koja danas predstavlja okosnicu turizma

  • 0
Bečej

Foto: Ivan Strahinić

Reka Tisa izvire u oblasti Bukovina, na Karpatima u Ukrajini, a uliva se u Dunav kod Starog Slankamena.

Još u antičko doba bila je poznata po imenu Tisia, a u istorijskim izvorima pominje se latinski naziv Tissus i starogrčki Patisus.

Senta i Bečej su najznačajniji gradovi u Srbiji koji su podignuti na obalama ove reke.

Bečej, poznat još i kao „Mali Beč“, arhitektonski odiše duhom zapadne Evrope. Grad se prvi put pominje 1091. godine; kroz istoriju je menjao vladare, u jednom periodu bio je i distrikt, a i danas u Bečeju živi približno jednak broj Srba i Mađara.

Najznačajnije građevine koje odslikavaju prošlost grada su pravoslavna crkva Svetog Đorđa u kojoj je ikone oslikao Uroš Predić i katolička crkva u kojoj dominiraju dve oltarske slike mađarskog umetnika Tana Mora, inače rođenog Bečejca. U Bečeju je i zadužbina baronese Eufemije Jović, spomen-kuća Bogdana Dunđerskog, kao i brana rađena po planovima Hajnca Alberta.

Ipak, i pored brojnih arhitektonskih bisera, srce grada bila je i ostala Tisa. Bogata ribom, oduvek je poput magneta privlačila ribolovce, ljubitelje sportova na vodi i zaljubljenike u prirodu.

Park prirode Stara Tisa kod Bisernog ostrva u Bečeju je najduži meandar ove reke u Vojvodini. Upravo na ovom lokalitetu raste beli lokvanj, vodena biljka sa plivajućim listovima i krupnim belim cvetovima, koja spada u red zaštićenih vrsta.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja