• 2

Pet država sveta koje nemaju svoj aerodrom: Ipak, do njih vredi putovati

Do ovih pet država je možda malo teže doći, ali vredi svakog truda: Vatikan, Monako, Lihtenštajn, Andora i San Marino

  • 2
Vatikan

Foto: Pixabay/peggychoucair

Nakon dve godine od pandemije ponovo se vraćamo u stari ritam putovanja. Uglavnom volimo da planiramo daleke destinacije i to računamo kao pravo putovanje i pustolovinu, ali nikada ne škodi saznanje o mestima koja su nam nadohvat ruke ili su kuriozitetna po malo neobičnijim ili neuobičajenim stvarima.

Obično, kad planiramo putovanje naš prvi korak bi bio da rezervišemo let. I to je korak koji se podrazumeva i uopšte nam ne pada na pamet šta bi tu moglo da krene pogrešnim putem. Izgleda da ipak može - ponekad nije moguće samo ući u avion i odleteti bilo gde u svetu. Posebno ako želite da posetite jednu od jedinih pet zemalja na svetu koje nemaju svoje aerodrome, prenosi Rd.com.

Vatikan 

Vatikan nije samo nezavisna grad-država, već je i najmanja država na svetu. Površina Vatikana je od 109 hektara i ovo mesato nema svoj aerodrom i to verovatno zato što je zapravo „enklava“ unutar Rima. Rim kao referentna tačka ima dva međunarodna aerodroma. Posetioci mogu da odlete u Rim, a zatim da se odvezu u mali rimokatolički grad-državu Vatikan. Rimski aerodrom Leonardo da Vinči-Fjumičino udaljen je oko 45,8 kilometara od granica Vatikana.

San Marino

San Marino takođe nema aerodrom iako je okružen italijanskom zemljom. Kao peta najmanja zemlja na svetu, San Marino ne pati od nepristupačnosti jer je udaljen samo oko 14 kilometara od čuvenog međunarodnog aerodroma Federiko Felini. I da, nemojte se osećati loše zbog 33.000 stanovnika San Marina — oni takođe žive u jednoj od najbogatijih zemalja na svetu sa jednim od najviših BDP-ova po glavi stanovnika.

Monako, Monte Karlo

Foto: Pixabay/albacajado

Monako

Okružen sa tri strane Francuskom, a sa jedne Sredozemnim morem, Monako je druga najmanja država na svetu. Takođe nosi titulu najgušće naseljene suverene države na svetu. Da biste stigli do Monaka, moraćete da uzmete čamac ili pola sata vožnje automobilom nakon sletanja na aerodrom Nica Azurna obala u Francuskoj. Posebno je prikladno za ulazak automobilom — Monako je domaćin jedne od najstarijih i najprestižnijih trka Formule 1, Velike nagrade Monaka, sa najkraćom stazom od svih F1 trka.

Lihtenštajn

Kao najmanja država na svetu koja se graniči sa dve države (Austrijom i Nemačkom), Lihtenštajn je takođe bez aerodroma. Posetioci bi morali da uđu automobilom, čamcem ili popularnim železničkim sistemom sa obližnjih švajcarskih ili austrijskih železničkih stanica. Najbliži aerodrom je švajcarski St. Gallen–Altenrhein. Lihtenštajn je skoro osam puta manji od grada Los Anđelesa, sa najvećim gradom koji ima samo 6.000 stanovnika. Mali je, ali moćan, sa jednim od najviših BDP-ova po glavi stanovnika i jednim od najnižih državnih dugova.

Lihtenštajn

Foto: PIxabay/peterart

Andora

Andora je bez izlaza na more na granici između Španije i Francuske. Smeštena u planinskom lancu Pirineja, daje vam mogućnost prelepih šetnji, uspona i pogleda. Glavni grad Andore je Andora la Velja, koji je ujedno i glavni grad na najvišem nivou u Evropi. Na tri sata od Andore postoji pet aerodroma u Španiji i Francuskoj. Sa aerodromom ili bez njega, Andora definitivno radi nešto kako treba — to je zemlja sa konstantno najdužim životnim vekom u svetu.

(ona.rs/Sanja Pajević Bundalo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Xy

    30. maj 2022. | 16:59

    Zaboravili i na Sloveniju. Jos malo, pa cemo postati vukojebina.

    Podelite komentar

  • Super Srbin

    30. maj 2022. | 16:19

    Samo trčite u Vatikan što pre.

    Podelite komentar