• 1

U ritu na Dunavu snimljen je kultni film "Skupljači perja": Evropski Amazon u Srbiji

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta jedan je od aduta za razvoj turizma u ovom delu Vojvodine

 • 1
Gornje Podunavlje

Foto: Ivan Strahinić

Na aluvijalnoj terasi leve obale Dunava, od granice sa Mađarskom do Bogojeva, u Zapadno-bačkom okrugu nalazi se Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“.

Ovaj deo Srbije pripada takozvanom evropskom Amazonu koji obuhvata vlažna područja u još pet zemalja – Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Austriji i Bugarskoj.

U rezervatu u kom se smenjuju šumska, livadska, močvarna i vodena vegetacija živi 230 vrsta ptica, 60 vrsta leptira, 51 vrsta sisara, 50 vrsta riba, kao i vodozemci i insekti.

Koliko je atraktivno zaputiti se u ovaj prirodni rezervat i upoznavati floru i faunu dok plovite kanuima kroz predele kakvih nema mnogo na planeti, još je zanimljvije upoznati ljude koji žive u obodnim selima.

Njihovi običaji i tradicija, sačuvani od zaborava, vratiće vas u neka davna vremena kada su ljudi živeli u saglasju sa prirodom, poštujući njene zakonitosti i prilagođavajući život prostoru koji su nastanili. Klopari, kovači i čamdžije samo su neke od zanatlija koje odolevaju vremenu, čuvajući uspomenu na pretke iz ovog dela takozvanog evropskog Amazona.

U jednom od naselja u Gornjem Podunavlju snimljeni su kadrovi kultnog filma „Skupljači perja“, u kom je prikazan autentičan život Roma u ovom delu Vojvodine.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • igor

  30. maj 2022. | 19:07

  Dunave Dunave moje more kraj tebe mi najlepše sviću zore ❤️

  5
  0

  Podelite komentar