• 0
 ≫ 

Vojvođanski grad u kom se nalazi najviša katolička crkva u Srbiji: Znamenitosti Bačke Topole

 ≫ 

Baron Pal Krai koji ima posebne zasluge za razvoj Bačke Topole ostavio je ovom gradu kaštel, a njegovo srce pohranjeno je u srebrnoj kutiji koja se čuva u katoličkoj crkvi

  • 0
Bačka Topola Foto: Ivan Strahinić

U dolini rečice Krivaje, na tridesetak kilometara od Subotice, nalazi se Bačka Topola, multikulturalni gradić u kom se nalazi najviša katolička crkva u Srbiji.

Crkva Bezgrešne device Marije podignuta je 1906. godine u neogotskom stilu i već tada je bila jedinstvena ne samo po tornju koji je visok 72,7 metara, već i po tome što je prilikom izgradnje stubova korišćen armirani beton, što je u to vreme bio novitet.

Ova sakralna građevina, koja je u isto vreme i spomenik kulture, može da primi 5.000 ljudi.

Na prostorima današnje Bačke Topole postojalo je naselje još u kameno doba, a procvat počinje sredinom 18. veka kad je porodica Krai dobila bačkotopolsku pustaru kao nagradu za učešće barona Pala Kraija u borbama protiv francuskih snaga. Upravo je porodica Krai najzaslužnija za razvoj Bačke Topole koja je od pustare postala varoš.

U srcu grada i danas se nalazi kaštel Pala Kraija u kom su smešteni Zavičajni arhiv, Gradski muzej, sala za venčanja i galerija. U već pomenutoj katedrali, u srebrnoj kutiji pohranjeno je srce Pala Kraija.

I okolina Bačke Topole je izuzetno interesantna za turiste. Pored Zobnatice i Zobnatičkog jezera, u neposrednoj blizini je i Pačir banja, poznata po tome što u njoj izvire voda roze boje. Najzad, tu su i ljupki salaši, vinarije i čuvena Panonija, treća najviša tačka u Vojvodini, posle Fruške gore i Vršačkih planina.

Dodatni adut Bačke Topole je raskošna gastronomska ponuda, kao i festival „Sarmijada“ koji okuplja najbolje kulinare ne samo iz Srbije, već i iz susedne Mađarske.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja