• 1
 ≫ 

U ovoj francuskoj regiji nalaze se neka od najromantičnijih sela

 ≫ 

Danas su mnoga sela u ovom području ponos zemlje

  • 1
Francusko selo Foto: Pixabay/lecreusois

Regija Dordonja u Francuskoj se može pohvaliti nekim od najromantičnijih pejzaža u celoj zemlji, ali i izuzetno bogatom i dugom istorijom.

Arheolozi su na ovom području otkrili dokaze o prisustvu ljudi još pre 400.000 godina, navodi Euronews.com. Sve do perioda između 12. i 16. veka, tu su postojala krečnjačka uzvišenja, puna pećina, koje su krile neke od najdragocenijih ostataka života ljudi. Ali tada su širom Dordonje počela da niču sela.

Podizane su crkve i zamkovi, koji su kasnije korišćeni kao utvrđenja tokom brojnih sukoba. Danas su mnoga sela u ovom području ponos zemlje.

Francusko selo Foto: Pixabay/SchrijverijDrenthe

1. Srednjevekovne kapele u Rokamaduru

Smešteno na litici iznad rečne klisure, ovo selo je poznato po zamku kao iz bajke. Tokom srednjeg veka je Rokamadur bio jedno od najznačajnijih mesta za hodočašće na tlu Evrope, pa se pretpostavlja da je zato tako dobro očuvano do danas.

Mnogi ga i danas posećuju kako bi u kapeli Notr Dam videli statuu Crne Madone, mada se tu nalaze i mnoge druge znamenitosti koje vredi posetiti. Bazilika Sen Sover samo je jedna od njih.

Francusko selo Foto: Pixabay/12019

2. Plivanje u Limeuilu

Budući da se nalazi između reka, Dordonje i Vezer, imalo je značajnu ulogu u trgovini. Danas je posebno atraktivno upravo zbog mogućnosti uživanja u kupanju u reci. Lučni mostovi izgrađeni tokom 19. veka predstavljaju samo dodatak slikovitom pejzažu.

3. Pešačenje do zamka La Roque-Gageac

Litica od krečnjaka, koja se naglo uzdiže iznad zamka čini ovo selo spektakularnim. Do zamka se stiže kaldrmisanim ulicama, duž kojih se nalaze bogato ukrašene terase lokalnih restorana.

Francusko selo Foto: Pixabay/DomyD

4. Zakoračite u film u Benak

Ako ste gledali film „Čokolada“, sigurno ste primetili šarm sela u kome je sniman. U ovom selu se posetioci osećaju kao da se vraćaju u prošlost. Odlično očuvana srednjovekovna arhitektura, zamak izgrađen tokom 12. veka, ali i vrlo ukusni lokalni proizvodi, ono su što ovo francusko selo čini tako posebnim.

5. Obiđite tajnu pećinu u selu Dom

Zahvaljujući tome što se nalazi na 150 metara iznad reke, Dom (Domme) je poznat po jednom od najlepših pogleda na području Dordonje. Upravo tu je bila ključna tačka francuske odbrane tokom Stogodišnjeg rata.

Pećina duga oko 450 metara nalazi se podno sela. Iako važi za tajnu pećinu, može se obići, a izuzetno je bogata pećinskim ukrasima, u vidu stalaktita i stalagmita.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari