• 0

Najveća maketa toka Dunava na svetu nalazi se u Kovinu: Pravljena je za jednog predsednika

Gradić u južnom Banatu idealna je destinacija za vikend odmor, posebno za stanovnike Smedereva, Pančeva i Beograda

  • 0
Kovin Foto: Ivan Strahinić

Na pedesetak kilometara od Beograda, u južnom Banatu, na obali Dunava nalazi se Kovin, gradić koji zbog raznolikog sadržaja postaje sve popularnije turističko stecište u ovom delu Srbije.

Ljubitelji ribolova, kampovanja i logorovanja iz prestonice, ali i iz susednog Pančeva, odnosno Smedereva, neće propustiti da posete Kovin barem tokom vikenda, jer u ovom gradu mogu da uživaju u omiljenim aktivnostima na reci, a da se brzo i lako vrate kući.

Žarkovačka, Stojkova i Žilova ada zanimljive su sportskim ribolovcima i kupačima, dok je rukavac Dunava, dugačak 1.800 metara, idealan prirodni zaklon za čamce.

I najveća maketa toka Dunava na svetu nalazi se u Kovinu; izlivena je u betonu, dugačka 146 metara sa vernim prikazom rečnog korita i rađena je za prikaz večitom predsedniku Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Danas je ova maketa savršeno nastavno sredstvo nautičarima koji mogu da vide kako reka meandrira, gde su nasipi na Dunavu, kroz koja mesta ova moćna reka prolazi…

Ali, iako je Dunav okosnica turizma u Kovinu, ovaj grad sa okolinom ima brojne druge atrakcije koje privlače turiste. Tu je takozvana ulica kišobrana ukrašena muralima koje su izradili banatski umetnici, srednjovekovni grad Kovin, Specijalni rezervat prirode Kraljevac, manastir u Bavaništu koji datira iz 16. veka, rekreativni centar Čardak, kao i most Marije Terezije koji se danas nalazi na suvom. Iako ne postoje tačni podaci o tome ko je ovaj most izgradio, niti kada se to desilo, pretpostavlja se da je podignut u 18. veku, iznad rukavca reke Ponjavice.

Konačno, doći u Kovin i okolinu, a ne obići selo Skorenovac znači ne upoznati dušu ovog dela Banata. Skorenovac je poznat po izuzetno razvijenom seoskom turizmu, a gosti iz inostranstva najčešće dolaze tokom leta i jeseni, u vreme pripremanja zimnice koju spravljaju zajedno sa domaćinima na tradicionalan, starinski način.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Igor je oživeo srpske heroje iz Kosovskog boja: Minijaturnim figurama prikazao je deo istorije

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja