• 5

U ovom srpskom gradiću nekada je pravljen najkvalitetniji i najukusniji kavijar

Mesto na kome je Dunav toliko širok, da podseća na more i ujedno toliko uzan, da deluje neverovatno, Kladovo je igralo značajnu ulogu, budući da je smešteno na plovnom putu ove velike reke

  • 5
Kladovo, reka Dunav, Srbija

Foto: Shutterstock

Odmah nakon Volge, druga među evropskim rekama po dužini je Dunav. Ukupne je dužine 2.850 kilometara. Osim kroz teritoriju naše zemlje, Dunav protiče još kroz devet evropskih država, dok u nekima predstavlja i prirodnu granicu.

Tokom istorije, Dunav je igrao izuzetno značajnu ulogu, tim pre što je predstavljao i granicu nekadašnjeg Rimskog carstva, odnosno pojedinih njegovih delova.

Interesantno je pomenuti da je reč o reci koja, za razliku od drugih na području Evrope, teče iz pravca zapada prema istoku, a njena dužina se, za razliku od dužine drugih reka, meri u suprotnom pravcu, odnosno od ušća ka izvoru.

Kladovo, reka Dunav, Srbija

Foto: Shutterstock

Grad obeležen Dunavom

U istočnom delu naše zemlje, na području Borskog okruga, nalazi se gradsko naselje koje je tokom istorije bilo vrlo značajno i to najpre zbog svoje pozicioniranosti.

Mesto na kome je Dunav toliko širok da podseća na more i ujedno toliko uzan da deluje neverovatno, Kladovo je igralo značajnu ulogu, budući da je smešteno na plovnom putu ove velike reke.

U to doba su stanovnici ovog područja bili nadaleko poznati. Naime, u Kladovu se u to vreme obilato lovila moruna, od koje je pripreman kavijar. Verovali ili ne, upravo se kavijar iz Kladova u periodu nakon Prvog svetskog rata naročito izvozio širom sveta, budući da je važio za jedan od najkvalitetnijih. Zapravo je tajna u tome da su ruski emigranti u to doba omogućili stanovnicima ovog srpskog grada da pripremaju najbolji kavijar na svetu, uz korišćenje recepture koja je ipak ostala tajna za domaće stanovništvo.

Kladovo, reka Dunav, Srbija

Foto: Shutterstock

Znamenitosti Kladova i okoline

Na području Kladova nalazi se i Nacionalni park Đerdap, poznat po neverovatnim prirodnim pejzažima, te izuzetno bogatoj flori i fauni.

Ukoliko krenete put Kladova, ne propustite da posetite Arheološki muzej Đerdapa, prekoputa kog se nalazi i crkva posvećena Svetom Đorđu. Ostaci rimskog vojnog logora Diana, tvrđava Fetislam i manastir Svete Trojice, koji se nalazi nadomak obližnjeg sela Manastirica, kao i Kladovska jezera takođe su atrakcije koje vredi videti.

Kladovo, reka Dunav, Srbija

Foto: Shutterstock

Trajanova tabla i Trajanov most znamenitosti su ovog dela Srbije, koje ni u kom slučaju ne bi trebalo propustiti. Ako Kladovo posećujete u toku leta, možete uživati na lepo uređenoj Gradskoj plaži na Dunavu.

Krajem juna svake godine, kada se obeležava Međunarodni Dan Dunava, u Kladovu i drugim gradovima duž Dunava je posebno živo. Ova manifestacija se organizuje počev od 2013. godine, svake godine 29. juna. Njen osnovni cilj jeste da omogući posetiocima da podignu svest o važnosti očuvanja reke i o racionalnoj upotrebi vodenih resursa, generalno. U okviru manifestacije Dani Dunava u Kladovu se učenicima osnovnih škola iz ovog grada i okoline pruža prilika da uzmu učešće u brojnim zanimljivim radionicama edukativnog karaktera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dzoni

    7. jun 2022. | 21:34

    Duzina svake reke se meri od usca ka izvoru!!!

    Podelite komentar

  • Mornar

    8. jun 2022. | 10:04

    Nekad bilo da bi se sad pominjalo. Priroda u Djerdapu je i dalje nedirnuta. Medjutim uspor vode Dunava prouzrokovao je talozenje ogromne kolicine mulja koje niko nemoze da ocisti. Sta sadrzi taj mulj znaju ribari i oni koji vrse kontrolu zamuljivanja. Mesta su ostala prazna u mojoj zgradi dok su radile fabrike bilo je 45 stanara danas ih ima samo 15.

    Podelite komentar

  • ? ? ?

    8. jun 2022. | 01:09

    pravljen kavijar ? ? valjda ribe prave kavijar

    Podelite komentar