• 1

Plodne doline, strme klisure i vodopad koji oduzima dah: Resava je savršen izbor za vikend odmor

Između Velike Morave i obronaka Kučajskih planina prostire se oblast Resava koju preseca istoimena reka i koja je iz više razloga atraktivna za turističke posete

  • 1
Resava Foto: Ivan Strahinić

U slivu reke Resave, na nešto više od stotinak kilometara od Beograda, nalazi se jedan od turistički najatraktivnijih delova Srbije - Gornja Resava.

Pored srednjovekovnog manastira Manasija, najznačajnije svetinje koja pripada takozvanoj moravskoj školi, veliku pažnju turista privlači impresivna priroda.

Manasijska klisura, dugačka devet kilometara, smeštena je u gornjem toku reke Resave, koja je ime dobila po “resama”, odnosno granama drveća koje se spuštaju do rečnog korita. Put kroz klisuru je vijugav, oivičen strmim stenama na kojima rastu reliktne biljne vrste.

Duž toka gornjeg sliva Resave smenjuju se kotline i niže klisure, a na rečici Vrelo, jednoj od pritoka Resave, nalazi se impresivni vodopad Lisine.

S druge strane, u Donjoj Resavi, čiji je centar Svilajnac, priroda je manje živopisna nego u gornjem slivu reke, ali baš zbog te različitosti terena na relativno maloj površini ovaj deo Srbije pleni lepotom.

Naime, od sela Dvorište reka Resava teče ka ušću u Veliku Moravu kroz plodnu ravnicu, čineći da ovaj deo Srbije u pojedinim delovima donekle zaliči na Vojvodinu.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Snežana sa sedam patuljaka, čika Ljuba sa mačkama i palma u saksiji: Srpska pećina koja krije blago

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Rođak sa sela

    8. jun 2022. | 18:49

    A tek da vidite koliko po Srbiji ima napuštenih sela i neobrađene zemlje, a kupujemo poljoprivredne proizvode iz drugih zemalja iako imamo potencijala da hranimo pola Evrope.

    Podelite komentar