• 0

Ova zemlja nema izlaz na more, a proglašena je najboljom za kupanje u Evropi

Gotovo 85 odsto kupališta na našem kontinentu ocenjeno je kao odlično, a u prvih pet zemalja našle su se i Grčka i Hrvatska

  • 0
jezero Ahen, Austrija Foto: Pixabay

Evropska agencija za životnu sredinu objavila je nov izveštaj o kvalitetu evropskih voda koje su pogodne za kupanje, a po tom izveštaju skoro 85 odsto kupališta u Evropi rangirano je kao "odlično", piše CNN.

U okviru godišnjeg izveštaja ocenjivano je gotovo 22.000 kopnenih i obalnih mesta za kupanje u zemljama članicama Evropske unije (EU), Albaniji i Švajcarskoj.

Zanimljivo je da zemlje ne moraju da imaju izlaz na more da bi se našle na listi, jer se u obzir uzimaju i jezera, kao i druga kupališta. Velika Britanija, koja je pre godinu i po dana napustila EU, prvi put je izostala iz ovog izveštaja.

Da bi došla do rezultata o kvalitetu voda za kupanje, Evropska agencija za životnu sredinu u saradnji sa Evropskom komisijom napravila je procenu tako što su lokalne i nacionalne vlasti uzimale uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale prisutnost bakterija koje ukazuju na zagađenje od kanalizacije i uzgoja stoke.

Na prvom mestu našla se Austrija. Iako ova zemlja nema izlaz na more, poznata je po prelepim jezerima, uključujući jezero Ahen u Tirolu i Weissen, takozvano Belo jezero koje odlikuju nestvarno lepe smaragdnozelene nijanse.

U Austriji je čak 97,7 odsto vodenih površina proglašeno odličnim za kupanje.

Na drugoj poziciji po kvalitetu kupališta je Malta, na trećoj Grčka, a na četvrtoj i petoj Hrvatska i Kipar.

Danska, Nemačka, Bugarska, Litvanija i Portugal zauzele su pozicije na drugoj polovini tabele.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja