• 12

Rajske plaže na Sitoniji čekaju turiste: Koliko košta odmor u omiljenim letovalištima?

Ukoliko ćete godišnji odmor provesti na “drugom prstu” Halkidikija, ovo bi trebalo da znate

  • 12
Sitonija FOTO: Shutterstock

Topla i čista morska voda, prostrane plaže, udobni apartmani i luksuzni hoteli, ukusna hrana, ljupke taverne, ljubazni domaćini… Ovo su samo neki od razloga zbog kojih srpski turisti jedva čekaju leto da bi otputovali u Grčku na godišnji odmor.

O tih desetak ili petnaestak dana mnogi maštaju tokom cele godine, poput Ljubiše Samardžića u “Vrućem vetru” koji je Grčku doživljavao na poseban način, opisavši je onako kako je vidi većina turista željnih odmora na moru:

- Da odem u Grčku… Makar na pet dana… Paradajz ko lubenica, lubenica ko kuća, a kuća bela, na suncu, a sunce toplo, vruć vetar, ljudi blagi… I svi igraju…

Izbor većine srpskih turista je oblast Sitonija. Neko bira Vurvuru, neko Neos Marmaras, Nikiti, Metamorfosi, Sarti, Toroni… Izbor je širok i svi sadržaji su podređeni gostima koji dolaze da “napune baterije” i upoznaju “zemlju Helena” u najlepšem svetlu.

Kakve nas cene čekaju ove godine ukoliko odaberemo Sitoniju za odmor?

Bilo da ćete otići u Grčku u okviru paket aranžmana uplaćenog preko agencije ili ćete “reprizirati” neki od prethodnih odmora boravkom u već poznatim apartmanima kod Grka sa kojima ste se sprijateljili i koji vam “čuvaju smeštaj”, cene su slične kao prethodnih godina.

Iznajmljivanje ležaljke košta od 2,5 evra pa naviše ili ćete je dobiti besplatno ukoliko poručite piće. U zavisnosti od ekskluziviteta plaže, odnosno plažnog bara, cena iznajmljivanja ležaljki i suncobrana tokom sezone može koštati i četiri puta više.

Kad je reč o cenama hrane, giros košta od tri evra, koliko je i pljeskavica, cena suvlakija je od tri i po evra, dok je čizburger pola evra skuplji. Ukoliko se opredelite da naručite restoranske porcije, računajte da će vas izaći otprilike duplo skuplje, baš kao što je to slučaj i u Srbiji. Restoranske porcije su veće od onih koje kupujemo na kioscima, sa raznovrsnijim prilozima, a uz to ćete dobiti i vrhunsku uslugu i mogućnost da obedujete u prelepom ambijentu, karakterističnom za grčke restorane.

Prosečna cena porcije grčke salate je šest i po evra, dok su porcija fete, baštenska salata, paradajz ili tzatziki oko tri evra. Cene pica kreću se od šest evra, dok su palačinke upola jeftinije. Kolači u kafićima koštaju od 2,5 evra, a porcija morskih plodova od 12 evra pa naviše.

Pivo se kreće od dva evra pa naviše, čuvena metaksa košta četiri evra, dok je kafa od dva evra pa naviše, u zavisnosti od ekskluziviteta ugostiteljskog objekta.

Kad je reč o cenama u prodavnicama, one su manje-više slične onima u Srbiji. Hleb košta od 0,7 evra pa naviše, mleko je 20 centi skuplje, pakovanje od 10 jaja je između dva i tri evra, koliko košta i pakovanje jogurta od tri komada. Kilogram feta sira je oko 10 evra, pilećeg belog mesa ili mlevene junetine oko devet, a litar suncokretovog ulja 2,70 evra. Kilogram šunkarice je oko pet evra, za 100 grama kafe trebalo bi izdvojiti od 1,20 evra, a za paket vode od 1,2 do dva evra. Gazirani napici u flašama od 1,5 litara koštaju 1,5 evra, polulitarska limenka piva od 0,9 evra, a crno i belo vino od tri evra.

Za kilogram crnog luka trebalo bi izdvojiti oko 0,70 evra, krompir košta od 0,90 evra, paradajz od 1,9 evra, a paprika od dva evra.

Od voća su najpovoljnije pomorandže (0,80 evra za kilogram), potom slede jabuke (od 1 evro pa naviše), limun (1,2 evra), banane (1,5 evra) i lubenice čija cena pred početak sezone iznosi 1,9 evra za kilogram.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mmmm

    10. jun 2022. | 16:25

    Grcka je raj na zemlji. Prelepa je cela. Ne kazem da je u Turskoj ili na drugim mestima losije ali je Grcka nekako "toplija" za nas Srbe od svih drugih mora. I da, tacno je da mnogi od nas jedva cekaju leto da bi odmor proveli na Grckom moru. Prosto, napunim baterije do narednog leta.

    Podelite komentar

  • Larva

    10. jun 2022. | 17:38

    Samo Mauricijus, samo Sejšeli, samo Kuba.

    Podelite komentar

  • marko

    10. jun 2022. | 19:45

    Grcka ne!Trebam otici na odmor i da istrazujem cene po marketima i pijacama. Turska jeste skuplja, a mozda i ne, ali jedem i kuvano i niko me ne uslovljava. Odmor je za odmor a ne da spremam 10 dana, pa bar za godinu ili manje rada i korone, svako je zasluzio da odmara i ima sve u hotelu a ne da gledam gde cu mleko kupiti.Moj izbor Turska i Alanja!

    Podelite komentar