• 2

Jezero kod planine blizu Aranđelovca nema konkurenciju: Vodeni smaragd usred Šumadije

Za Venčac i Bukulju dugo se verovalo da su vulkanskog porekla

  • 2
Aranđelovac, Bukulja, Venčac Foto: Ivan Strahinić

Na manje od stotinu kilometara od Beograda, u blizini Aranđelovca nalaze se dve planine koje su odvajkada intrigirale naučnike.

Dugo se verovalo da su Venčac i Bukulja vulkanskog porekla, a onda je pre nekoliko godina profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladica Cvetković, koji je poreklom baš iz ovih krajeva, razrešio predrasude. Obe planine su, objasnio je profesor Cvetković, nastale pre 15 miliona godina tektonskim pokretima i metamorfnog su porekla.

I Bukulja i Venčac spadaju u niže planine - njihovi vrhovi ne premašuju 696 metara. Prethodnih decenija planinari su rado pravili povezane ture od podnožja i vrha jedne do podnožja i vrha druge planine. Ova tura obično je trajala oko tri i po sata i bila je izvanredna za početnike, tim pre što su licencirani vodiči intrigirali novopečene planinare pričama o tome gde je sve završio mermer sa Venčaca i kakve sve tajne Bukulja krije.

A mermer sa planine u blizini Aranđelovca stigao je čak do Bele kuće! Deo jedne od najpoznatijih zgrada u Vašingtonu napravljen je upravo od mermera izvađenog iz utrobe niže aranđelovačke planine, na šta su ljudi iz ovog kraja posebno ponosni. Blagom iz Venčaca obložena je crkva Svetog Đorđa na Oplencu, a napravljene su i brojne skulpture koje se nalaze po banjskim parkovima u Srbiji.

Pored jedinstvenog mermera koji je proslavio Venčac u svetu, ova planina, kao i susedna Bukulja, među ljubiteljima prirode poznate su po lepo markiranim stazama koje vode kroz guste bukove i hrastove šume.

Posebna atrakcija je odlazak do jezera u kamenolomu Venčac. Smaragdna boja vode očarava na prvi pogled do te mere da se retko koji turista pridržava istaknutog pravila da je prilaz jezeru, kao i fotografisanje na ovom mestu - zabranjeno.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milan

    10. jun 2022. | 07:58

    Zasto uopste pisete o vestackom jezeru kome je zabranjen prilaz

    Podelite komentar