• 0

U susret godišnjim odmorima: Kako da ne ponesete višak stvari prilikom pakovanja

Napravite kontrolnu listu stvari koje su vam potrebne i stvari koje želite. Zatim prepolovite tu listu želja

  • 0
Kofer, pakovanje, putovanje

Foto: Unsplash

Lagano pakovanje znači više slobode kada putujete. Sa manje stvari za vuču, možete lakše da manevrišete kroz gužve, ubrzate preuzimanje prtljaga, pravite planove u poslednjem trenutku bez brige šta da radite sa svojim stvarima. Još ukoliko putujete avionom, imate olakšicu u smislu naplate  naknade za torbe ili prtljag koji premašuju određene veličine ili težine prtljaga.

Pakovanje za  putovanja može u početku da izgleda teško, ali kao i svaka nova veština, učite i postajete bolji što više puta ponovite, a sledeći saveti, prema pisanju sajta The travel hack (Trikovi za putovanja), pomoći će vam kako da se spakujete lagano i pametno.

Kao opštu smernicu - spakujete jednu kapu, dva para cipela, troje pantalone i četiri komada majica (kratkih ili dugih rukava), pet pari čarapa, šest pari donjeg veša. Ovo bi trebalo da bude dovoljno da vam izdrži dve nedelje. Osim toga, prilagodite svoj spisak tako da uključi kupaće kostime, odeću za kišu ili druge specifične stvari vezane za vašu destinaciju. Možda vam neće trebati sve (pakujte još manje ako možete), ali ovo će vam pomoći da pređete šest dana pre nego što morate da perete veš.

Bez obzira na to koliko dugo traje vaše putovanje, pokušajte da se ograničite na odeću koja neće poktiri više od sedam dana vašeg putovanja. Naviknite se da nosite odeću više puta (niko zaista ne primećuje, ne brinite). Takođe, planirajte da perete veš na putu.

Napravite listu pakovanja

Čini se očiglednim, ali napravite kontrolnu listu stvari koje su vam potrebne i stvari koje želite. Zatim prepolovite tu listu želja. Ako niste sasvim sigurni da će vam nešto trebati, nemojte to uzimati. (Obično možete kupiti, iznajmiti ili pronaći većinu stvari na svom odredištu). Položite svu planiranu odeću i opremu pre nego što odete i pažljivo razmislite o svakoj stvari. Uverite se da svaka stavka ima dvostruku funkciju. Pažljivo birajte odeću. Ako imate dva izbora, spakujte predmet koji može da posluži za više od jedne svrhe i teži manje ili zauzima manje prostora.

Primera radi, pončo može da zameni kišnu jaknu, kišobran ili pokrivač za ranac. Sarong se može koristiti kao peškir, ćebe za piknik ili suknja. Ili konvertibilne pantalone. One nisu glamurozne i ljudi ih ili vole ili mrze. Ali su funkcionalne i brzo se suše. Otkopčajte donju polovinu tokom šetnje po suncu i potom se vratite u duže pantalone da biste otišli ​​na večeru ili posetili hram. Ako vam rajsferšlusi ne odgovaraju, probajte pantalone sa rolo mehanizmom sa dugmadima iznad skočnog zgloba ili blizu kolena.

Kofer, pakovanje, putovanje

Foto: Pixabay

Umesto košulje dugih i kratkih rukava, razmislite o majici sa podvrnutim rukavima. Majice sa kapuljačama će vam zagrejati vrat, zaštititi glavu ili vrat od sunca ili može da se koristi kao zaštita od vetra. Spakujte šortseve u kojima možete da pešačite, plivate i šetate gradom. Takođe možete da koristite šorts i sportski grudnjak kao kupaći kostim.

Položite svoju odeću

Spakujte raznovrsne slojeve koje možete da oblačite ili skidate kako se vremenski i temperaturni uslovi menjaju. Razmišljajte kao planinar kada slažete. Umesto da spakujete jedan glomazni džemper, ponesite košulju kratkih rukava sa gornjim delom dugih rukava. Za hladnije klimatske uslove, dodajte laganu jaknu koja se može spakovati. Ovo vam daje mnogo više opcija za odeću bez dodavanja previše težine ili zapremine.

Izaberite lagane tkanine koje se brzo suše

Birajte kvalitetne tkanine koje dobro "dišu", drže vlagu dalje od vašeg tela, manje se gužvaju i brže se suše. Verovatno već imate takve stvari u svom ormanu, ali ako pravite spisak za kupovinu, kupite odeću koja ne zadržava miris nakon višestrukih upotreba, "diše" i lagana je. Ako imate ograničen budžet, investirajte u odabrane predmete kao što su čarape ili donji veš koji se brzo suše i vremenom ih dodajte u svoju putnu garderobu. Sintetičke tkanine se takođe dobro pakuju i brzo se suše. Za topli spoljni sloj, razmotrite laganu sintetičku jaknu ili onu sa izolacijom koja se lako pakuje i pruža impresivnu toplinu za svoju težinu.

Izaberite neutralne boje

Držite se jednostavne palete boja da biste ih lako uskladili u nekoliko kombinacija. Crne i tamnije boje duže izgledaju čistije od svetlih i obično su sofisticiranije kada izađete na večeru.

Plan za pranje veša

Osim ako nemate luksuz da perete veš u hotelu, pranje veša je sastavni deo taktike lakog pakovanja. Dobra vest je da ne zahteva mnogo truda. Vežbajte da perete svoju odeću u lavabou da biste videli koliko dugo je potrebno da se osuši. Spakujte male komade biorazgradivog sapuna – on takođe može da se koristi za bilo koje vaše potrebe čišćenja (kose, tela, veša i posuđa).

odeća, pranje, majica, veš

Foto: Shutterstock

Perite stvari dok se tuširate. Ceđenje mokre odeće može da je rastegne i unakazi. Pre nego što okačite odeću da se osuši, položite je ravno na peškir i umotajte u njega. Iscedite višak vode da biste ubrzali sušenje.

Ponesite višenamensku obuću

Većina putnika može da prođe sa dva para cipela, u zavisnosti od vrste putovanja. Nosite najteži par tokom samog putovanja. Razmislite o višenamenskoj upotrebi (npr. patike za trčanje mogu da se koriste za trčanje, hodanje i planinarenje). Razmislite o lakim cipelama za trčanje po stazi umesto da ponesete glomazne planinarske čizme jer nude maksimalnu raznovrsnost i dobre su za planinarenje, trčanje ili hodanje.

Uverite se da su vaše cipele udobne i unapred razgažene. Razmislite o nabavci čizama ili cipela koje su za jednu ili polovinu broja veće od vaših stopala jer noge imaju tendenciju da otiču, posebno u toplijim klimama.

Ostavite većinu toaletnih potrepština kod kuće

Ako možete da nabavite toaletne potrepštine na svom odredištu, ostavite ih kod kuće. Kada rezervišete hotel, pansion ili apartman, pitajte da li oni snabdevaju artiklima kao što su šampon, losion ili brijači. Ako to nije nešto što vam treba svaki dan (pasta za zube, četkica za zube...), razmislite o tome da to izostavite.

Ponesite toaletne potrepštine veličine uzorka. Kupite toaletne potrepštine po dolasku i isprobajte šta lokalno stanovništvo koristi. Ne treba vam toliko kreme za sunčanje i losiona. Razmislite o prebacivanju toaletnih potrepština u još manje putne tube, kutije za tablete ili boce za skladištenje. Uzmite proizvode koji imaju više od jedne upotrebe.

Mast, pakovanje

Foto: Shutterstock

Ostavite laptop kod kuće

Ako vam ne treba laptop, nemojte ga donositi. Većina pametnih telefona sada radi sve stvari koje radi računar i zauzimaju mnogo manje prostora. Tablet ili e-čitač pun muzike, knjiga i mapa može da uštedi težinu i zapreminu.

Takođe, ponesite mali uređaj za skladištenje medija za prenos, čuvanje i pravljenje rezervnih kopija vaših fotografija. Ili otpremite svoje fotografije na Cloud kada ste povezani na internet. Spakujte i malu prenosivu bateriju da biste mogli da je punite u pokretu. Ponesite električni adapter sa više USB portova. Ovo će vam dobro doći kada pokušavate da se priključite i punite na javnom mestu kao što je kafić, hostel ili lokacije na kojima su utičnice ograničene.

Izaberite pravi prtljag

Mislite malo i lagano. Ako je moguće, ciljajte na jednu ručnu torbu. To možda nije uvek praktično ali oduprite se želji da koristite torbu veću nego što je potrebno ili ćete biti u iskušenju da je popunite. Pravi prtljag će zavisiti od vrste putovanja na koje idete i šta ćete tamo da radite.

Ako istražujete više destinacija ili provodite mnogo vremena u vozovima, autobusima i između hostela ili hotela, putni ranac sa naramenicama je vaš najbolji izbor za mobilnost i svestranost. Mnogi rančevi specifični za putovanja imaju lepe pregrade i karakteristike, ali tradicionalni ranac funkcioniše isto tako dobro.

Ako idete na safari ili biciklističku turu gde će kompanija vodiča pokupiti vašu opremu, onda su torbe za prtljag dobar izbor jer su izdržljive i pristupačne.

Porodice sa malom decom ili putnici koji se neće mnogo kretati možda će želeti da ruksake na točkovima radi svestranosti i praktičnosti.

Koristite organizatore za pakovanje

Umotajte svoju odeću i koristite kocke za pakovanje, vreće sa stvarima, kompresione kese ili jeftine torbe sa patent zatvaračem da biste maksimalno iskoristili prostor i održali svoje stvari organizovanim. Organizatori za pakovanje olakšavaju brzo pronalaženje onoga što vam treba bez potrebe da preturate po svemu u torbi. Kompresijske kese stišću stvari tako što uklanjaju višak vazduha, ali budite sigurni da ne dodate još težine tako što ćete pakovati više.

Odmerite svoju torbu

Pre nego što pođete, spakujte torbu i vežbajte da je nosite i podižete gore-dole. Preteško? Lakše je odbaciti stvari kod kuće. Ako idete u avanturu na kojima ćete danima da planinarite, ciljajte na oko 10 procenata svoje telesne težine.

koferi, aerodrom, prtljag

foto: pixabay.com

Pripremite se za izgubljene torbe

Prtljag može i da se izgubi. Obavezno osnovne stvari držita sa sobom u svojoj ručnoj torbi: pasoš, novac, naočare i lekove. Bez obzira na to da li čekirate torbe ili imate ručnu torbu, obavezno nosite ono što će vam trebati dan ili dva, u slučaju da vam se prtljag izgubi. Nosite najteže predmete ili stvari koje je najteže zameniti na sebi tokom putovanja.

Odlučite da li ćete iznajmiti ili poslati svoju opremu

Tipovi opreme koju spakujete u velikoj meri će zavisiti od vaše avanture, onoga što ćete raditi i klime na vašem odredištu. Odlučite koja vam je oprema najvažnija i koliko je ta oprema ključna za vaše putovanje. Ako planirate da vozite, recimo, baš vaš bicikl nekoliko dana, možda bi imalo smisla da ga pošaljete na destinaciju, ali ako vam je potrebna oprema samo za jedan ili dva dana putovanja, razmislite o iznajmljivanju.

Naravno, predhodno odmerite troškove iznajmljivanja i donošenja opreme, jer je ponekad ipak jeftinije poneti svoju.

I još par opštih staveta za lagano i bezbedno  putovanje

Ostavite nakit i dragocenosti kod kuće i nikada ne pakujte ništa krhko. Nosite svoju kreditnu karticu, gotovinu, lekove, ključeve i pasoše blizu sebe u sigurnosnom pojasu ili torbici. Napišite svoje ime i kontakt informacije na unutrašnjoj strani vaših torbi pored spoljašnje, jer se oznake mogu pocepati. Razmislite o tome da pošaljete suvenire kući kako ne biste morali da ih vučete okolo. Proverite nosioce i troškove pre nego što odete od kuće.

Spakujte laganu sklopivu torbu sa patent zatvaračem. Ponesite torbu za plažu koju ćete da koristite za kupovinu ili kao dodatnu torbu za pakovanje suvenira na putu kući. Ostavite kopiju informacija o vašem putovanju nekome kod kuće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja