• 10

Top 10 razloga zbog kojih Zemun nosimo u srcu: Boemski "grad u gradu" odiše posebnim šarmom

Iako je od 1934. godine u sastavu Beograda, gradsko naselje na desnoj obali Dunava u urbanim legendama "živi" kao zaseban grad

  • 10
Zemun Foto: Ivan Strahinić

Ako pitate neke Zemunce kako se zovu ljudi rođeni u Beogradu, kao iz topa će vam odgovoriti: “Vanzemunci!”

Iako je od 1934. godine u sastavu Beograda, gradsko naselje na desnoj obali Dunava u urbanim legendama “živi” kao zaseban grad. Škole, trgovi, soliteri, privatne kuće sa predivnim dvorištima, šetalište, pijaca, čarobni Gardoš, rezervat prirode Veliko ratno ostrvo, kafane kakvih nema “s one strane reke”… Doći iz bilo kog kraja Srbije u prestonicu, a ne posetiti Zemun je "promašaj ko kuća", rekli bi Zemunci.

Tako će neko reći da je Zemun “grad u gradu”, neki će bespogovorno poštovati njegov aktuelni status, ali je izvesno da će svako ko je makar jednom kročio u Zemun biti doživotno opčinjen njegovim šarmom.

Zbog čega je Zemun toliko poseban?

1. Zbog istorije

Prvi stanovnici Zemuna osnovali su naselja na ovom prostoru još 4.500 godina pre nove ere. Stanovali su u zemunicama, odnosno jamama, pa je tako Zemun i dobio ime.

Istoriju ovog “grada u gradu” nemoguće je ispisati u nekoliko rečenica, ali se ne sme zaboraviti da je u Zemunu 2.000. pre nove ere počela izrada oruđa od bakra kroz badensku kulturu, potom je usledila vučedolska kultura, a ona je 85. godine pre nove ere podignut keltski Taurunum. Ovo naselje nalazilo se na mestu današnjeg Gardoša.

2. Zbog lokacije

Ušće Save u Dunav mnogi računaju kao “početnu tačku” odakle se Zemun razvija u pravcu Srema. Najlepši pogled na reku pruža se sa obale, iz mnogobrojnih kafića i splavova, ali i sa šetališta.

3. Zbog “Belog medveda”

U Ulici Vasilija Vasilijevića u Zemunu nalazi se jedna od najstarijih kuća u širem gradskom području.

Reč je o prostoru u kom je bila smeštena kafana “Beli medved”, koja datira iz 18. veka i koja je donekle utrla put sada već kultnim zemunskim kafanama koje se baškare pokraj Dunava.

4. Zbog Gardoša

Gardoš je jedno od tri brda na kojima je razvijeno staro jezgro Zemuna. Svojevremeno je ovo bila tvrđava, sa kratkim i uskim uličicama i stepeništima. U podzemlju Gardoša nalaze se lagumi koji povezuju ovo brdo sa Kalvarijom i Ćukovcem.

5. Zbog Milenijumske kule

Otići na Gardoš, a ne napraviti fotku kraj Milenijumske kule, poznate još i kao Kula Gardoš i Kula Sibinjanin Janka, znak je da ćete iznova morati da dođete u ovaj deo Zemuna.

Kula se nalazi na istoj nadmorskoj visini kao i Kalemegdan. Postoje predanja da su Gardoš i Kalemegdan povezani tajnim tunelom koji “ide” ispod Dunava…

6. Zbog Velikog ratnog ostrva i plaže Lido

Rezervat prirode koji se dobrim delom nalazi na teritoriji opštine Zemun je oaza mira i zelenila. I Zemunci i stanovnici ostalih gradskih naselja preko leta vole da provode vreme na plaži Lido koja je dugo bila alternativa Adi Ciganliji.

Zemunska plaža dobila je ime po istoimenoj plaži iz Venecije.

7. Zbog Zemunskog keja

Omiljeno šetalište uz Dunav dovodi mnoge “vanzemunce” u “grad u gradu”. Dugačko je kilometrima i idealno kako za šetnju, tako i za vožnju rolera ili bicikla.

8. Zbog kulturnog života

Prva privatna opera otvorena je baš u Zemunu. “Grad u gradu” vrvi od kulturnih dešavanja: “Leto na Gardošu”, “Leto na Keju”, “Leto na Lidu”, “Teslin dan”, Međunarodni festival monodrame i pantomime, Zemunski međunarodni salon karikature…

9. Zbog tamburaša i ribljih specijaliteta

Sve i da niste hedonisti, teško da ćete zaboraviti veče provedeno u nekoj od brojnih zemunskih kafana na Dunavu. Doživljaj nije isti kao u Skadarliji - ovde je boemija podignuta na poseban, zemunski nivo. Duo koji čine tamburaši i riblji specijaliteti garancija je posebnog provoda koji dugo ostaje u sećanju.

10. Zbog pijace

Zelene pijace bile su i ostale mesta na kojima najbolje možete upoznati dušu nekog kraja. Zemunska pijaca, nezvanično, slovi za jednu od najboljih s obe strane Dunava na kojima se prostire glavni grad Srbije sa okolnim naseljima.

Ovde ima prodavačica voća, povrća i meda koje su po stažu “zagazile” u šestu deceniju i koje će svakom kupcu otkriti poneku kulinarsku tajnu. Nije malo ni onih koji će ubaciti jabuku, šargarepu ili šaku trešanja preko plaćene mere. Jer, ovo je Zemun, ovde sve mora da bude široko…

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Јулка

    13. jun 2022. | 20:27

    Земун је главни град Београда!!!!

    Podelite komentar

  • Djole

    13. jun 2022. | 19:25

    Da li ulica na Keju dužine 1km mora da se radi godinu i više dana a radovi buka i prasina unistavaju vec drugu turističku sezonu ?

    Podelite komentar

  • Nemanja

    13. jun 2022. | 19:45

    Zaboravili ste fudbalski klub zemun

    Podelite komentar