• 0

Iskoristite ovo leto da povedete decu na kampovanje: Genijalni trikovi za provod bez stresa

Kako da se pripremite za kampovanje sa decom i saveti šta da sve možete da radite kad ste već tamo

  • 0
rođendan, deca, kampovanje

Foto: Shutterstock

Ako razmišljate da svoju decu povedete na kampovanje ovog leta, bilo da se radi o vašoj prvoj ili dvadesetoj takvoj avanturi, ovi trikovi će vam sigurno pomoći.

Prvo što trebate da učinite, naravno, jeste da odaberete dobru lokaciju za kampovanje, prilagođenu deci i vašoj zabavi. Ali, kako prenosi sajt Pragmatic Parent, i pakovanje pravih zaliha je isto toliko važno da biste bili sigurni da ćete da obezbedite svima srećno i opuštajuće letovanje.

Sve spakujte u providne kutije

Ključ da ostanete organizovani kada kampujete i prvi korak ka tome da vaše iskustvo bude prijatno jeste da organizujete svoje zalihe tako da sve budu označene i da se lako pronalaze. Baš kao i vaša kuća, vaš kamp će biti vaš dom i biće vam potrebno da sve bude na dostupnom mestu kako biste ga lakše identifikovali i zgrabili kad vam zatreba, pogotovo ako je hitno.

Organizujte velike plastične prozirne kutije po kategorijama kao što su "kuhinjski pribor", "hrana i grickalice", "kupatilo i kupanje", "igračke", "odeća", "zabava" i td. Ovako ćete uštedeti mnogo vremena i na kampovanju, a kada se vratite kući, tačno ćete znati gde je prljav, a gde čist veš, koje suđe treba oprati, koje ne ili gde je hrana koja možda još može da se spasi.

Mesto za umivanje i pranje ruku

Odredite mesto koje će da služi za pranje ruku i nogu. Potrebno vam je samo da ponesite kantu za vodu koja ima patent za izliv koji kontroliše protok vode. Ima ih po većim prodavnicama. Ponesite i lavor za pranje veša ili plastičnu kantu u koju odrasli i deca mogu da uđu i operu noge. Postavite ih na peškire ili ćebe tako da možete odmah da osušite stopala i ne unesete prljavštinu i kamenčiće u šatore i vreće za spavanje. Pogotovo kada ste mrtvi umorni.

Obavezno ponesite dodatnu vodu kako biste imali dovoljno vode za piće i kuvanje, eventualno kupanje i umivanje. Definitivno ne želite da ostanete bez ove važne zalihe. Takođe, spakujte sapun, krpe ili peškire.

Kampovanje, deca

Shutterstock

 

Održavanje higijene na kampovanju

Iako je obavezno da ponesete nekoliko pakovanja vlažnih maramica kada ste na kampovanju sa decom, desiće se trenutak u kojima one neće moći da reše situaciju. Najbolje da ponesete plastičnu kadu za bebe koju možete napuniti vodom. Ako hoćete da se okupate toplom vodom, napunite kantu ili flaše sa vodom, zaštitite ih od insekata i prljavštine i stavite ih na sunce da se ugreju. Kada smo kod insekata, ne zaboravite sredstva protiv insekata i njihovih ujeda.

Organizacija spavanja 

Ako je vaša beba navikla da spava u krevetiću, ponesite prenosivi krevetac. Ako krevetac već sam nema zaštitnu mrežicu, jer mnogi imaju, zapakujte i dodatnu posteljenu, koju ćete da prebacite preko kako biste sprečili ulazak insekata na mesto gde spava vaše dete. Prenosiva kolevka je super i kao ogradica za malu decu, da se bezbedno igraju dok, recimo, spremate obroke za vreme kampovanja.

Ako ste, pak, roditelji veće dece, na tržištu postoje čak i krevetići na sprat za kampovanje koji mogu da uštede prostor u šatoru a i da se rastave na dva kreveta za jednu osobu. To je skuplja varijanta. Ali ako vaša deca spavaju na zemlji, stavite bilo koju mekanu prostirku debljine od centimetar-dva ispod vreće za spavanje. Možete koristiti i prostirku za vežbanje.

Vreće za spavanje su važne da bi se deca zagrejala, pa se uverite da temperatura za kampovanje navedena na deklaracijama vaših vreća za spavanje odgovara vremenskoj prognozi i temperaturi u vreme vašeg kampovanja. Postoje i tzv. jakne poput vreća za spavanje koje su odlične jer deca iz njih ne mogu da se izvuku i otkrivaju tokom noći.

Super trik za kampovanje sa decom je da ponesete prazne jastučnice, a umesto jastuka da spakujete tople jakne. Em su mekane za spavanje, em, ako morate usred noći ili rano ujutru dok je još prohladno iz nekog razloga da izlazite iz šatora, možete brzo da pronađete jaknu.

Ponesite neophodnu opremu za zabavu

Ako vodite decu na kampovanje, postoji dovoljno prljavštine, kamenja i buba koje će ih zabaviti i veoma su male šanse da će se požaliti da im je „dosadno“. Ipak, spakujte sa sobom igračake i zanimacije koje su pogodne za kampovanje. Razmišljajte praktično. To su uglavnom lopte, krede, bojanke, karte...

Jedan od trikova je da ponesete čak i dodatni šator koji će se koristiti kao mesto za igru. Na ovaj način vaša deca mogu da se igraju sa igračkama, a da vi ne morate da čistite šator za spavanje i razmeštate razbacane igračke iz njega.

Bezbednost noću 

Veoma važna stvar tokom kampovanja je da budete bezbedni u toku noći. U namenskim prodavnicama mogu da se pronađu jeftini elastični štapići koji svetle u mraku, a koje možete deci da stavite oko vrata kao ogrlicu ili oko ruke kao narukvicu, kako biste mogli da ih pratite kada padne mrak.

Kampovanje, deca

Shutterstock

Iste svetleće štapiće možete da ubacite u boce za vodu za više osvetljenja ili ako imate pregršt flaša sa vodom, možete da osvetlite ceo šator. Na tržištu postoje i mnoge lampe na baterije.

Jedan zgodan trik je da stavite čeonu lampu oko posude za vodu i tako napravite improvizovani fenjer unutar šatora. Postoje i viseće uljane lampe za kampovanja. Razmislite i da osvetlite u mraku šatorske stubove i kanape, kao i druge veće prepreke kako se niko ne bi sapleo tokom noćnih izleta.

Trik za čistu odeću i prljav veš 

Viseći platneni organizator za odeću je veoma praktičan. Iz svačije plastične kutije u kojoj ste spakovali odeću, rasporedite stvari u namenjenu pregradu, a potom praznu kutiju iskoristite da u nju stavljate prljav veš. Tako ćete, kad dođete kući, samo istresti sadržaj kutije u veš-mašinu i nema sortiranja i prebiranja šta je čisto, a šta prljavo.

Nekoliko saveta za pakovanje i pripremu hrane

Investirajte u punjivo svetlo za svoj ručni frižider kako biste mogli da pronađete sve što vam je potrebno bez žongliranja sa baterijskom lampom, posebno noću. Možete da zamrznete flaše sa vodom unapred i da ih neko vreme iskoristite kao led za vaše frižider kako bi hrana ostala bezbedna. Vremenom, kako se led otapa, tako možete da dobijate vodu za piće.

Napunite posudice od bombona začinima za kuvanje kako ne biste vukli svoju kuhinjsku ostavu sa sobom. Iskoristite prazne posude za kečap ili senf tako što ćete ih napuniti sa unapred pripremljenom mešavinom za palačinke ili kajganu.

Obavezno čuvajte svoje šibice u suvoj zatvorenoj, nepromočivoj posudi, u slučaju da padne kiša ili ako postoji mogućnost da se na neki drugi način pokvase.

Neprocenjive stvari na kampovanju

Ako ste u mogućnosti, kupite one jedinstvene peroreze koji u sebi imaju makaze, šrafcigere, otvarač za konzerve, magnet, ključ, alat za ribanje, kreker za orahe, ključ za teglu, alat za skidanje žice, rezač žice, otvarač za flaše i nož.... Tako nosite samo taj jedan alat umesto njih dvadeset. Isplati se.

Od potrepština dobro dođe i tranzistor, solarni punjači, bežični zvučnici, bežični rasterivači insekata i glodara, ali i visoka stolica na rasklapanje za kampovanje.

Sklonite svoje vrednosti

Ključevi, novčanici, telefoni, punjači, elektronika... sve to čuvajte u plastičnoj kutiji sa patent-zatvaračem. Ovo će ih zaštiti od vode, hrane i prljavštine, a i lakše ćete znati gde vam je šta kada se smestite i stvari postanu standardno haotične sa uzbuđenom decom koja trče okolo.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja