• 0

U manastiru na obroncima Fruške gore počivaju dva patrijarha i kneginja iz dinastije Obrenović

Krušedol je, za razliku od ostalih fruškogorskih manastira, raspolagao velikim imanjem i bogatom riznicom

  • 0
manastir Krušedol

Foto: Ivan Strahinić

Na obroncima Fruške gore, okružen stablima kestenova, u ataru sela Krušedol nalazi se istoimeni manastir koji predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja u Srbiji.

Krušedol se sastoji od dve celine; u jednoj je muški manastir sa crkvom posvećenom Blagovestima čiji je zadužbinar vladika Đorđe Branković (potonji monah Maksim), a u drugoj ženski manastir sa crkvom posvećenom Sretenju koju je podigla njegova majka, despotica Angelina i udovica Stefana Slepog.

Krušedol je nastao u periodu od 1509. do 1514. godine. U odnosu na ostale fruškogorske manastire razlikovao se po velikom posedu i impresivnom zidnom slikarstvu.

Prve freske oslikali su monasi sa Svete gore početkom 16. veka, a najupečatljivija među njima je predstava Strašnog suda. Ikonostas je nastao u naredna dva veka, a kompozicija Deisis sastavljena od devet ikona spada u red najlepših slikarskih dela iz 16. veka u Srbiji.

Poput većine svetinja u Srbiji, ni manastir Krušedol nije izbegao ruku vandala. Posle bitke kod Petrovaradina 1716. godine Turci su opljačkali i zapalili manastir, a obnova je usledila do kraja 18. veka.

Potom, za vreme Drugog svetskog rata bogata riznica Krušedola je opljačkana i, po istorijskim izvorima, završila je u Zagrebu. Ipak, manastirske dragocenosti vraćene su 1946. u Beograd i nalaze se u Muzeju Srpske pravoslavne crkve, dok je jedan deo izložen u stalnoj manastirskoj postavci.

U mauzoleju Krušedola sahranjena su dvojica srpskih patrijarha, kao i kneginja Ljubica, kralj Milan Obrenović i vojvoda Stevan Šupljikac.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja