• 0

Legenda o rusalkama kod Golupca: Slovenske sirene nisu mogle da zavedu žrtve samo u jednom slučaju

Oko najpoznatijeg utvrđenja u Srbiji ispletene su mnoge legende, a najduže je opstala ona o vodenim vilama koje su zavodile, a onda i ubijale muškarce na koje su "bacile oko"

  • 0
Golubačka tvrđava Foto: Telegraf.rs

U Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava nalazi se Golubački grad, srednjovekovna trvđava koja je proglašena spomenikom kulture od izuzetnog značaja u Srbiji.

Građena je u obliku lepeze i ima devet kula, kao i palatu, stražaru, trap i kantinu. Nekada zapušteno zdanje od ogromnog istorijskog značaja obnovljeno je pre nekoliko godina sredstvima iz evropskih fondova i sada je tvrđava Golubac jedna od najvećih turističkih atrakcija u ovom delu naše zemlje.

Oko Golubačkog grada ispletene su mnoge legende, počev od one kako je tvrđava dobila ime, oko čega se i danas “lome koplja” - da li po golubovima kojih je u ovom kraju bilo mnogo ili po devojci Golubani koja je odbila turskog pašu, zaključno sa misterijom rusalki, vodenih vila iz mitologije slovenskog naroda.

Po legendi, rusalke su bile dugokose nage devojke koje su privlačile prolaznike svojim izgledom, a onda im zadavale zagonetke i ubijale ih. Da bi bile što privlačnije, nekom magijom pretvarale su svoj riblji rep u noge kad bi izronile iz Dunava.

Narod je verovao da su rusalke zapravo duše nasilno ubijenih devojaka ili devojaka koje su se utopile u Dunavu. Željne da se osvete zbog prerane smrti, rusalke su zavodile mahom mlađe muškarce i “vodile” ih sa sobom “na onaj svet” kako bi im “pravili društvo”.

Ali, rusalke su iz Dunava kod Golupca izlazile, opet po predanju, samo jednom godišnje, na sedam dana, obično u vreme obeležavanja Duhova. Zato su majke zabranjivale sinovima da u vreme ovog velikog praznika, kao i nekoliko dana pre i nekoliko dana posle prolaze pokraj Golubačkog grada, kako ne bi postali žrtve zavodljivih dunavskih ženskih demona.

Ujedno su im, za svaki slučaj, stavljale stručak pelina ili beli luk u džepove, jer su, kaže predanje, rusalke od ta dva mirisa nemilice bežale...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja