• 1

Ivana i Minja: Iskustvo sa Stare planine, pomeranje i upoznavanje ličnih granica na stazi od 100 km

Pet dana, 100 kilometara, teret od 20 kilograma, noći u šatoru i kiša. Koliko tada upoznajete sebe, svoju spremnost i nedostatke ispričale su nam ove devojke

  • 1
Ivana Radovanović

Foto: Privatna arhiva

Ivana Radovanović i Minja Pavlović iz Beograda zajedno su se upustile u hajking avanturu - da pređu 100 kilometara u okviru jedinstvenog događaja na Staroj planini i da na finiš dođu do kraja petog dana događaja.

Ovom planinarskom izazovu pristupile su sa željom da se oprobaju u nečemu drugačijem, a Minja je bila inicijator ideje. Ona potiče iz avanturističke porodice, bila je izviđač i ima dosta iskustva sa kampovanjem.

Sa druge strane, Ivana je trkač polumaratona, u zavidnoj fizičkoj spremnosti, član je planinarskog udruženja i obožava biciklizam. Za sebe kaže da je od 1999. godine zaljubljenik u planinarenje i da tome ozbiljnije pristupa poslednjih pet godina. Njih dve pre Highlandera prethodne godine nisu imale slično iskustvo, već su to više bili jednodnevni izleti sa vodičem i stazama do 20 kilometara.

Minja je želela da se prijavi zato što voli borovak u prirodi i kampovanja, ali i zato što joj je Stara planina bila nepoznat teren, sa čijim prirodnim lepotama je želela da se bolje upozna.

Ivana je stazu opisala kao punu zelenila, ali i kamenitih delova, pa joj se činilo da je zapravo prepešačila dve ili tri različite planine.

Obe se slažu u jednom - bila je ovo prava prilika za ispitivanje i pomeranje ličnih granica.

Njih dve su svoju "generalnu probu" pre dolaska na Staru planinu imale u ličnoj režiji na Deliblatskoj peščari. Želele su da se uvere da su sposobne da same razapnu i postave šator i da vide kako se snalaze sa opremom pre nego što se upuste u daleko zahtevniju avanturu.

Highlander - Ivana Radovanović

Foto: Privatna arhiva

Cilj da se za pet dana pređe 100 kilometara Ivana je ispunila već u četvrtom danu.

Za početak - kiša

Najveća muka snašla ih je odmah na početku, jer je dva dana neprestano padala kiša. Svakoga dana dolazilo se do kontrolnih tačaka gde se vodila evidencija o pređenoj kilometraži, ali to je bilo i bezbedno i preporučeno mesto za prenoćište. Kontrolne tačke služile su planinarima da se okrepe i pojedu nešto "konkretno", a Ivana se najviše radovala svežim jabukama.

Pre samog upuštanja u ovakvu avanturu bazično znanje je neophodno, kao i veština pakovanja. Ivana ovo posebno naglašava, jer je ranac sa neophodnom opremom težak najmanje 20 kilograma, a oni neiskusni mogu spakovati i više stvari, što će im, upozorava, samo otežati kretanje. 

- Fizička i psihička priprema podjednako su važne - naglašava Minja i dodaje da se dešavalo se da su ljudi koji su i te kako fizički spremni odustajali zbog nepogodnih vremenskih uslova. Ona za sebe kaže da je mentalno bila spremna na izazov, ali očigledno ne i fizički.

"Slušajte svoje telo"

Zbog bolova u telu, usled napora tokom pešačenja i preteškog ranca i činjenice da je visinska razlika tog dana bila 1.100 metara, ona je morala da donese odluku da odustane negde blizu 27. kilometra. Bila je besna na sebe, jer se nije bolje pripremila i nije želela da izda sebe.

U njoj se vodila borba između osećaja da ne želi da se oseća loše, kao da, kako je sama rekla - nekoga izdaje, i činjenice da više fizički nije bila spremna za dalje.

Ono što je najvažnije shvatiti u takvim situacijama, kaže, jeste slušati svoje telo i ne ići preko te granice. Shvatila je da za sledeći ovako veliki izazov mora da se spremi u potpunosti, da ne preskače korake i cilj joj je da pređe svih 100 kilometara, što planira da ostvari sledeće godine, dok je ove godine važan deo volonterskog tima.

Kad sine sunce, sve je lakše

Ivana je nakon Minjine odluke da odustaje morala da nastavi sama, ali je imala sreću da usput upozna dve devojke kojima se priključila, te su njih tri nastavile ka cilju. Ubrzo im se pridružio još jedan momak i tako postao četvrti član ekipe koja se zajedno kretala. U društvu je sve lakše, pa se ova ekipa tokom hajkinga međusobno bodrila, ali i upoznavala. Tada se pričaju priče iz života, vreme brže prolazi i o cilju gotovo da se i ne razmišlja.

Ivana naglašava da je jako važno kretati se u ekipi sa kojom možete održavati tempo, baš zbog činjenice da na leđima imate 20 kilograma i da ćete, što se sporije krećete, duže nositi taj teret. Kada se pridružila novoj ekipi, ona je osetila da će moći da izgura do kraja.

- Nisam došla da odustanem, došla sam da vidim svoje mogućnosti - ističe.

Budući da je dva dana padala kiša, činjenica da ih je konačno obasjalo sunce dala im je dodatnu energiju i tada je Ivana znala da može da izgura do kraja, a kod jedne devojke iz grupe osetila je istu borbenost i volju. Nova bojazan od kiše dala im je dodatni podstrek da nastave što brže ka cilju. U jednom trenutku shvatili su da su brži od predviđenog vremena za kretanje i znali su da će ranije završiti, što im je tada svima i postao cilj koji se i ostvario.

Beg od realnosti

Njoj je ovo iskustvo, kaže, prijalo na više nivoa, a spoznala je i da su joj ovakve stvari beg od realnosti.

- Bila sam zaista presrećna i držao me je taj vajb jako dugo. Imala sam 'napunjene baterije' za mesec dana, a to mi se retko dešavalo, da sam bila pod takvim utiskom. Izmešteni ste, prepušteni sebi i ta četiri dana imate utisak da živite neki drugi život - kaže Ivana i opisuje sa čime se još suočavala:

- Najveći izazov bile su mi noći u šatoru, smrzavanje i izmeštanje iz komfor zone. Moj najpozitivniji utisak je što sam ta četiri dana imala utisak da sam mesec dana negde i u roku od prvih nekoliko sati zaboravila sam na sve. Ali, već prilikom prvog sumraka kreće nagon za preživljavanjem. Sve tad prestaje da biva važno, osim momenta da se preživi noć na planini.

Neposredno pre našeg razgovora Ivana se vratila sa Pirineja, a sledeće destinacije su Žabljak i Durmitor, i to sa ekipom koju je upoznala baš prošle godine na Staroj planini.

Video: Ovo su najbolja vikend naselja u Srbiji: Odmor za praznike u njima od 10 do 300 evra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Paja Vozdovac

    19. jun 2022. | 17:38

    bravo..samo napred

    Podelite komentar