• 0
 ≫ 

Forbes preporučuje 5 najboljih destinacija za "putovanja iz osvete" za leto 2022.

 ≫ 

Mnogi putnici su, čini se, spremni da odu na neke dalje destinacije i da potroše nešto više novca, nego što su navikli, kako bi sebi osigurali nezaboravni doživljaj

  • 0
putovanja, putovanje, porodična putovanja

Foto: Pixabay/stocksnap

Period koji smo ostavili iza nas, u mnogima je još više produbio želju za putovanjima i upoznavanjem novih destinacija. Zato i ne čudi što je nastala odrednica poznata kao „putovanja iz osvete“. Zapravo se radi o putovanjima, koja imaju za cilj da vreme izgubljeno tokom pandemije, bude na najbolji mogući način nadoknađeno.

Mnogi putnici su, čini se, spremni da odu na neke dalje destinacije i da potroše nešto više novca, nego što su navikli, kako bi sebi osigurali nezaboravni doživljaj.

Magazin Forbes navodi koje su to destinacije, koje su najbolje za takvu vrstu putovanja ovog leta.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Turrks and kaikos (@turks_and_caicos_island)

1. Turks i Kaikos

Niz peščanih uvala u Atlantskom okeanu, čine Tursk i Kaikos odličnom opcijom za luksuzna putovanja nakon pandemije. Plaže prekrivene belim peskom i opuštena atmosfera garantuju dobar odmor. Pored fenomenalnih plaža, Tursk i Kaikos se mogu pohvaliti i netaknutim koralnim grebenom, savršenim za ljubitelje ronjenja. Turistima su na raspolaganju mnogi sportovi na vodi, a jedna od odličnih ideja je istraživanje 32 nenaseljena ostrva.

Luksuzna odmarališta se nalaze širom ostrva, kao i odlično opremljeni spa centri, ali i tereni za golf i ugostiteljski objekti, koji nude vrhunske gastronomske specijalitete.

2. Azori i Madeira, Portugal

Dve su alternative, ukoliko je vaš izbor Portugal. Ova jedinstvena ostrva poznata su i i kao „Havaji Atlantika“. Pejzažem Azora dominiraju planinski vrhovi i zelene doline. Prirodne atrakcije su dostupne na svih devet Azorskih ostrva, od gejzira do vodopada, plaža prekrivenih finim peskom i termalnih kupatila.

Na Azorskim ostrvima se nalazi i planina Piko, čiji je vrh na 2.347 metara nadmorske visine najviši u celoj zemlji.

Sa druge strane, poznata kao „plutajuća bašta Atlantika“, Madeira je nekoliko puta bila proglašavana najboljom ostrvskom destinacijom na svetu. Plaže Porto Santo i Seixal na Madeiri su ove godine uvrštene među najbolje evropske plaže.

3. Kotor, Crna Gora

Omanji crnogorski grad našao se na ovoj listi. Smešten u krševitoj uvali, ovaj primorski grad je poznat po odlično očuvanom starog jezgru.

Smatra se da je Stari grad u Kotoru jedan od najbolje očuvanih na području Mediterana i nalazi se na Listi svetske kulturne baštine. Destinacija je pogodna za mnoge aktivnosti.

malta avion

Foto: Shutterstock

4. Malta

Jedna od najmanjih evropskih zemalja, izuzetno je bogata atrakcijama, ali i mnogim prirodnim lepotama. Odlična klima, ljubazno stanovništvo i bezbednost su osnovne karakteristike Malte.

Kao najmanja prestonica u Evropi, Valeta zauzima površinu tek nešto veću od kvadratnog kilometra. Uprkos tome, u pitanju je istorijska riznica, grad izuzetno bogat spomenicima. Mnoge starije zgrade su obnovljene 2018. godine, kada je Valeta bila proglašena za Evropsku prestonicu kulture.

Tri glavna ostrva, Malta, Gozo i Komino bogata su peščanim mediteranskim plažama, osamljenim zalivima, dramatičnim liticama i neobičnim ribarskim lukama.

5. Salta, Argentina

Provincija u severozapadnom delu zemlje poznata je po pustinjskim pejzažima, koji umnogome podsećaju na planetu Mars, kao i po bogatoj kulturi naroda Anda, vinogradima, planimama i gradu Salta. U njemu se, osim građevina u špansko-kolonijalnom stilu, nalaze i mnogi trgovi, crkve i parkovi.

Neverovatnim stenovitim formacijama i prostranstvom, provincija Salta privlači ljubitelje fizičke aktivnosti na otvorenom. Planinarenje, vožnja bicikla, jahanje, rafting i još mnogo drugih aktivnosti je na raspolaganju turistima.

Tokom avgusta je ovde posebno interesantno. Tada se organizuje svečanost posvećena Majci Zemlji, koja je zasnovana na mitološkim verovanjima naroda Anda.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja