• 0
 ≫ 

Ako želite da doživite nešto neobično, posetite "Malu Italiju" u Švajcarskoj

 ≫ 

Kanton Tičino nalazi se na jugu Švajcarske i u njegovi stanovnici služe se italijanskim jezikom

  • 0
Kanton Tičino, Švajcarska

Foto: Pixabay/34240

Satovi su nešto što je mnogima prva asocijacija kada se pomene Švajcarska. Ali gušteri, ptice i zgrade izgrađene u neoklasičnom stilu, definitivno ne asociraju na tu zemlju.

Međutim, ako posetite kanton Tičino na jugu zemlje, čiji se stanovnici koriste italijanskim jezikom, doživećete nešto neverovatno. Poznat po svojoj prijatnoj, suptropskoj klimi i lepo uređenim zelenim površinama, alpski pejzaž karakterističan za Tičino prosto oduzima dah.

Udaljen je nešto više od sat vremena vožnje od Milana i često se naziva švajcarskom „Malom Italijom“. A ako vas put nanese u taj deo zemlje, ovo ne bi trebalo da propustite.

Lugano, Kanton Tičino, Švajcarska

Foto: Pixabay/Walle1886

Pravi pravcati italijanski grad u Švajcarskoj

Smešten na severnim obalama glacijalnog jezera Lugano, istoimeni grad je poznat po kulturi, blisko povezanoj sa italijanskom regijom Lombardija.

U devetom po veličini gradu u Švajcarskoj živi oko 70.000 stanovnika. Važan je ekonomski centar, a izuzetno je bogat zgradama koje podsećaju na italijanske, ali i trgovima i parkovima uređenim u mediteranskom stilu. Nadvisuju ga planine Monte Bre i San Salvatore, koje dominiraju pejzažem.

Tik uz jezero nalazi se Parco Ciani, u kome se mogu videti biljke i drveće iz celog sveta, kao i pristanište i biblioteka.

Selo MOrkote, Kanton Tičino, Švajcarska

Foto: Pixabay/myriroet

Najlepše selo kantona Tičino

Oko sat vremena vožnje trajektom od Lugana, na oko 20 minuta vožnje od italijanske granice nalazi se selo Morkote. Važi za jedno od najlepših u kantonu.

Ljubitelji pešačenja će uživati nakon što savladaju 402 stepenika, koja vode do crkve Santa Maria del Sasso. Izgrađena tokom 15. veka, sa odlično očuvanim freskama, zbog položaja koji zauzima, posetiocima pruža priliku da uživaju u neverovatnom pogledu.

Posebna atrakcija je mini verzija rimske fontane Di Trevi i uživanje u specijalitetima italijanske kuhinje, koji se služe u lokalnim restoranima.

Kanton Tičino, Švajcarska

Foto: Pixabay/joduma

Najsunčanije švajcarsko odmaralište

Na severnoj obali jezera Mađore, podno Alpa, nalazi se Lokarno. Posetioci mogu da uživaju u javnom bazenu, koji je napunjen slanom vodom. Fenomenalan pogled na planine i jezero, ali i odličan spa centar su na raspolaganju posetiocima.

U toku leta, Lido Lokarna je najbolja opcija da provedete dan, navodi Euronews.com. Uz otvoreni olimpijski bazen, posetiocima su na raspolaganju i termalni bazeni, tobogani i druge atrakcije.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Città di Bellinzona (@bellinzonacity)

Živopisna prestonica Tičina

Gradom Bellizona dominiraju tri dvorca, sagrađena tokom 15. veka. Sva tri su deo Svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Jedna je od stanica za „Gothard Panorama Express“. Tura uključuje četvoročasovnu vožnju vozom i čamcem kroz bajkoviti alpski pejzaž do Lucerna, udaljenog 140 kilometara.

Askona, Kanton Tičino, Švajcarska

Foto: Pixabay/Kookay

Uživanje u šetnji u Askoni

Blaga klima i šetalište uz jezero Mađore, čine Askonu gradom idealnim za opuštenu večernju šetnju, u kojoj mnogi Italijani uživaju.

Na obodu grada postoji i golf terena, a u blizini su i brojne planinarske i biciklističke staze. Stari grad Borg, sa svojim krivudavim ulicama i brojnim restoranima, garantuje uživanje. Jedno od njegovih obeležja je i zvonik crkve Svetog Petra i Pavla, izgrađen u 16. veku.

Video: Gudelj uz romantičan snimak mora posvetio pesmu Anastasiji, a onda je i ona objavila video s njim

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja