• 3

U manastiru Svete Trojice na Ovčaru čuva se poseban krst: Star je skoro 2 veka

Krst koji se čuva u ovoj svetinji izrađen je od srebra, korala, drveta i brušenog stakla, sa pozlatom na pojedinim delovima i datira iz 1846. godine

  • 3
manastir Svete Trojice na Ovčaru

Foto: Ivan Strahinić

Na šumovitim padinama Ovčara, u ataru sela Dučalovići nalazi se manastir Svete Trojice, po mnogima arhitektonski najlepša svetinja u ovom delu Srbije.

Smatra se da je manastir Svete Trojice nastao u isto vreme kad i manastir Blagoveštenje u kom se zamonašio najvoljeniji srpski patrijarh Pavle.

Iako se ne zna kad je manastir tačno podignut, poznato je da su ga gradili kaluđeri manastira Sretenje, koji se takođe nalazi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Opisujući manastir Svete Trojice, Vuk Stefanović Karadžić navodi da „ima kube, da unutrašnjost nije ’molovata’ i da je ’tvrđi od Blagoveštenja’“.

Poput većine pravoslavnih svetinja, i manastir Svete Trojice je nekoliko puta postradao. Jedan od inicijatora obnavljanja, pred Drugi svetski rat, bio je tadašnji vladika Nikolaj Velimirović, koji je početkom ovog veka kanonizovan.

Nemci su svetinju na Ovčaru bombardovali dva puta, potom je 1965. usledio zemljotres, pa je konačna obnova manastira Svete Trojice usledila pre nešto manje od pola veka.

Posebnu pažnju privlači srebrni putir iz 19. veka, kao i poseban krst koji datira iz 1846. godine. Krst je, naime, napravljen od srebra, drveta, brušenog stakla i korala, sa pozlatom na pojedinim delovima. Filigranski rad na krstu svedoči da su ga izradili najbolji majstori.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bandzi

    19. jun 2022. | 18:46

    Slava Gospodu Bogu!!!

    Podelite komentar

  • Zeljko

    19. jun 2022. | 20:22

    dok drugi cuvaju stvari od 2.000 godina, mi cuvamo krst od 200 godina

    Podelite komentar

  • Protojerej

    19. jun 2022. | 18:58

    To mora da je krst od goveđe žile

    Podelite komentar