• 1

Beg na Bovansko jezero je sve što nam treba ovih dana: Zeleni raj u blizini Sokobanje

Veštačka akumulacija nalazi se u blizini jednog od šest gradova proklete Jerine i nedaleko od dva poznata lečilišta - Banje Jošanice i Sokobanje

  • 1
Bovansko jezero Foto: Ivan Strahinić

Između Sokobanje i Aleksinca, dvadesetak kilometara od Banje Jošanice, na reci Moravici nalazi se Bovansko jezero, jedno od omiljenih izletišta za kupače i pecaroše u ovom delu Srbije.

Veštačka akumulacija nastala je 1978. godine, postavljanjem brane na polovini toka Moravice, pri dnu Sokobanjske kotline.

Okruženo planinama Ozren, Rtanj, Bukovik i Devica, Bovansko jezero izgleda poput oaze u nepreglednom zelenilu, pružajući posetiocima priliku da uživaju u prirodi kakva se retko gde može sresti.

Pored plivanja i veslanja, turisti mogu da se opuste vozeći pedaline, ali i pecajući. Smuđ, deverika, sok, šaran, štuka, karaš… Riblji fond Bovanskog jezera veoma je bogat, pa nije ni čudo što pasionirani ljubitelji pecanja provode na obalama jezera kod Sokobanje celo proleće i leto.

Ova destinacija interesantna je i kamperima koji vole da provode vikende pokraj vode, upijajući mirise i boje prirode od rane zore do dolaska na počinak.

U blizini jezera na Moravici nalaze se ostaci tvrđave Bovan, jednog od šest Jerininih gradova u Srbiji. Tvrđava koja je u 14. veku bila glavno skladište soli, a vek kasnije poprište velikih sukoba između Turaka i Srba, izgubila je svoj strateški značaj kao pogranični zamak i pala u zaborav.

Narod ju je prozvao Jerininim gradom u spomen na despoticu Jerinu Branković, poznatu kao prokleta Jerina kojoj se, osim tvrđave Bovan, pripisuju još i Dragoševac, Maglič, Kninac, Kovin i Grabovac.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • neLoziteNarod

    20. jun 2022. | 23:07

    Obala.. raj za sakupljace plastike.

    Podelite komentar